Život proveden na putu
1

Moderni čergari putuju konjima, ali koriste laptope

Klix.ba
Čergari su nekada, poput nomada, neprestano mijenjali mjesto boravka, pokretao ih je duh panka, anarhistička filozofija, konjima ili starim vozilima išli su od jednog mjesta do drugog, bježeći od modernog svijeta i želeći uživati u svojoj slobodi.

Današnji, moderni putnici možda se ne odriču zaprežnih kola i karavana, ali ne odbacuju modernu tehnologiju. Uz sebe uvijek imaju telefone i laptope, a koriste, naravno, i Facebook.

Čergarima su '80-ih i '90-ih godina prošlog stoljeća roditelji uglavnom plašili djecu. Bili su poznati po čestim sukobima s policijom, narkomaniji i drugim kriminalnim radnjama. Mladi buntovnici su često odlazili od kuće i priključivali se putnicima nomadima.

Svojim karavanima išli su od mjesta do mjesta, festivala do festivala i često su se zbog toga sukobljavali sa vlasnicima na čijoj zemlju bi odsjeli.

I iako se o njima posljednjih deset godina malo gorvorilo i pisalo, oni nisu nestali.

Fotograf Iain McKell već godinama prati čergare, a nedavno je objavio knjigu "The New Gypsies" gdje se nalaze fotografije koje pokazuju šta se promijenilo u posljednjih deset godina u stilu života "slobodnih putnika".

Čergari su danas možda održali nomadski način života, ali nisu se željeli odreći ni modernog života.

"Nova generacija čergara i dalje koristi karavane koje vuku konji, ali isto tako koriste i modernu tehnologiju - od mobilnih aparata, računara, pametnog iskorištavanja solarne energije pa do korištenja Facebooka", kazao je fotograf koji je svoje prve fotografije čergara načinio prije 25 godina.

Dodao je da moderni putnici i nemaju tako mnogo zajedničkle historije sa prijašnjim čergarima. Povezuje ih samo to što su odabrali da žive život na putu i da se ne zadržavaju predugo na jednom mjestu.