Svijet
0

Modena oplakuje Pavarottija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stotine ožalošćenih građana Modene, drugih dijelova Italije i svijeta, u dugim redovima prolaze pored odra na kojem je, u katedrali u njegovom rodnom gradu Modeni, izloženo tijelo slavnog italijanskog operskog pjevača Luciana Pavarottija koji je u četvrtak preminuo od raka pankreasa.

Tijelo Luciana Pavarottija, u njegovom tradicionalnom fraku i sa bijelom leptir mašnom, bit će izloženo u katedrali sve do sahrane koja je zakazana za subotu.

Masa svijeta je aplaudirala dok je bijeli kovčeg sa tijelom slavnog tenora unošen u katedralu.

Pavarottijeva udovica Nicoletta Mantovani je jecala dok je sanduk unošen u katedralu.

Još uvijek nije poznato kakvu je sahranu porodica slavnog tenora planirala ali se lokalne vlasti pripremaju za masovne izlive tuge na subotnjoj sahrani.

Italijanski premijer Romano Prodi je izrazio želju da prisustvuje pogrebu i izvještači kažu da sahrana Luciana Pavarottija već poprima obiležja državnog ispraćaja.

Veliki nastupi italijanskog tenora Luciana Pavarottija, posebno oni sa tenorima Placidom Domingom i Joseom Carrerasom, privukli su operi novu publiku.

Pet mjeseci nakon posljednjeg nastupa, Pavarotti je u julu 2006. operisan od raka pankreasa u New Yorku. Otada se nije pojavljivao u javnosti.

Tokom 2006. u pet navrata je podvrgavan hemoterapiji a 8. augusta ove godine primljen je u bolnicu sa visokom temperaturom. Otpušten je dvije sedmice kasnije.

Tenor Placido Domingo rekao je da se "oduvijek divio božanstvenoj veličini" Pavarottijevog glasa.

"Zabavljao nas je svojim glasom i veličanstvenim osmijehom. Uvijek ću ga se sjećati, a i drugi će" - kaže jedan od njegovih obožavalaca Michael iz Lutona"Duga i teška bitka"

Iako se, kako je njegova supruga Nicoletta rekla novinarima, Pavarotti borio kao lav protiv bolesti, strahovalo se da je on u Modenu otišao kako bi umro u krugu prijatelja i porodice, kaže BBC-ev izvještač iz Rima.

Pavarottijev menadžer Terri Robson izjavio je u saopćenju za novinare da je Pavarotti preminuo u četvrtak u pet sati ujutro po lokalnom vremenu.

"Maestro je protiv raka pankreasa vodio dugu i tešku bitku", rekla je Robsonova.

"Kao što je to bio i tokom cijelog svog života i rada, on je do samog kraja, kada je podlegao bolesti, ostao optimista."

Pavarotti je na scenama širom svijeta djelovao punih 40 godina i postao je jedan od najpopularnijih umjetnika svijeta.

Operi je doveo novu publiku, posebno arijom "Nessun dorma" iz Puchinijevog Turandota, koja je postala Pavarottijev potpis i koja se tijesno vezuje za Svjetski kup u fudbalu 1990. godine.

Njegovi nastupi sa Domingom i Joseom Carrerasom u okviru serije koncerata "Tri tenora" viđeni su širom svijeta.

"Operom smo došli do publike koja broji milijardu i petsto miliona ljudi", rekao je Pavaroti novinarima.

"Ukoliko vam je stalo da koristite riječ komercijalno slobodno to učinite jer je nama svejedno".

U izjavi koju je dao u Los Angelesu, Placido Domingo je rekao da su mu koncerti "Tri tenora" ostali u najljepšem sjećanju.

"Tako smo se dobro zabavljali da smo jedva bili svjesni toga da smo na javnom koncertu".

Jose Carreras je, pak, izjavio je da je "ponosan na to što je bio, ne samo Pavarottijev kolega, već i njegov prijatelj".

Operska diva, Kiri te Kanawa je BBC-u rekla "da je malo vjerovatno da će ikada postojati glas kakav je bio Pavarottijev".

Odajući poštu Pavarottiju, UNHCR je saopćio da su njegovi redovni koncerti u korist te agencije, zajedno sa drugim muzičarima, prikupili oko sedam miliona dolara.

UNHCR dodaje da je Luciano Pavarotti "dao neprocjenjivu podršku izbjeglicama sa Kosova i iz Afganistana, Angole i Iraka".

Londonska Kraljevska operska kuća, u kojoj je tenor posljednji put nastupio u operi Toska januara 2002. godine, saopćila je da je Pavarotti "jedan od najboljih pjevača našeg doba".

"On jedan od onih rijetkih umjetnika koji je uticao na živote najrazličitijih ljudi širom svijeta", kaže se u saopćenju.

"Nebrojenim nastupima, snimcima i koncertima on je nevjerovatnu snagu opere predstavio ljudima koji se možda nikada ne bi susreli sa operom i klasičnim pjevanjem i time je obogatio njihov život. To će ostati kao njegovo zavještanje".