SAD
0

Mobilizacija volontera za usvajanje Obaminog budžeta

FENA
Američki predsjednik Barak Obama potražit će pomoć svojih pristalica-dobrovoljaca da bi osigurao usvajanje u Kongresu svog prijedloga rekordno visokog budžeta od 3,55 hiljada milijardi dolara, izjavio je u ponedjeljak neimenovani zvaničnik Demokratske stranke.

Pozivi će biti upućeni 13 miliona dobrovoljaca koji su učestvovali u Obaminoj predsjedničkoj kampanji da se obrate svojim poslanicima u Kongresu kako bi od njih tražili da podrže predsjednikov prijedlog budžeta, javio je Reuters.

Oni bi u sljedeću subotu trebalo da idu od vrata do vrata i dobiju potpise svojih susjeda za podršku državnog budžeta koji predviđa 1,75 hiljada milijardi dolara deficita za oživljavanje američke privrede, reformu zdravstva i druge velike projekte.

Dobijeni potpisi će biti proslijeđeni predstavnicima u Kongresu. Volonteri će moći i direktno da razgovaraju sa svojim predstavnicima.

Ovo će biti, ocjenjuje britanska agencija, prva velika proba sposobnosti Obame da mobiliše armiju volontera koji su mu prošlog novembra pomogli tokom predsjedničke kampanje.

Demokratska stranka je optimistička u tom smislu, imajući u vidu akciju s početka februara kada se oko 50.000 Obaminih pristalica odazvalo pozivu predsjednika da razgovaraju o privrednoj situaciji u zemlji i da opišu kako se nose s krizom.