Svijet
0

Mnoštvo izazova pred američkim predsjednikom Obamom

FENA
Nakon pobjede na prekjučerašnjim izborimapredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baracka Obamu u drugom predsjedničkom mandatu čekaju mnogi ekonomski i politički izazovi. Jedan od najvećih će biti suočavanje s javnim troškovima, čije rezanje je potrebno kako bi se budžetska sredstva preusmjerila u rješavanje unutarnjih pitanja zemlje.

Obama će morati posebne napore uložiti kako bi se postigao kompromis između demokrata i republikanaca u Kongresu u vezi s rješavanjem nagomilanih finansijskih i ekonomskih problema koji predstavljaju najozbiljniju prijetnju razvoju SAD-a.

Međutim, u slučaju da ne bude postignut konačni dogovor između Kongresa i Bijele kuće u vezi s mjerama štednje i povećanjem poreza za određene kategorije stanovništva, moglo bi doći i do rasta stope nezaposlenosti sa sadašnjih osam na devet posto.

Kao što je najavljivao u predizbornim obraćanjima, Obama će u toku drugog mandata nastaviti s provedbom ekonomskih reformi koje je započeo u prvom mandatu, a koje su znatno stavile ekonomiju zemlje na pravi kolosijek. Jedan od najvećih problema za Obamu će biti smanjenje stope nezaposlenosti od 7,9 posto, koja mnogim građanima SAD-a predstavlja najveći problem. Veliki izazov će biti i obećane finansijske reforme koje je 2010. Obama proglasio velikom pobjedom protiv Wall Streeta. Zato javnost u SAD-u očekuje da će u svome drugom mandatu Obama znatno povećati kontrolu nad finansijskim korporacijama kako bi stabilizirao ekonomsko stanje u zemlji, piše agencija Anadolija.

Također, izazov za Obamu će sigurno predstavljati njegovo predizborno obećanje da će bogatiji građani SAD-a plaćati veće poreze, a građani siromašnijeg staleža znatno niže poreze.

Javnost u SAD-u očekuje se da će Obamina administracija ulagati u izgradnju infrastrukture nakon što prihodi od vojske, koja se povlači iz Iraka i Afganistana, budu preusmjereni na rješavanje problema unutar zemlje. Građani očekuju da započeta zdravstvena reforma od koje se očekuje da 2014. godine počne davati velike rezultate, bude nastavljena i sistemski realizirana.

Međutim, sve zamisli i planovi Baracka Obame mogu biti ostvareni samo ako se postigne dobra i zdrava komunikacija s Kongresom. Imajući u vidu da u prethodne dvije godine Obama nije imao podršku republikanaca u Kongresu, očekuje se da bi se polarizacija mogla nastaviti i u toku drugog mandata.