Uprkos vulkanskom pepelu
0

Mnogi evropski aerodromi jutros su ponovo otvoreni

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što su mnogi evropski aerodromi tokom vikenda bili zatvoreni zbog pepela islandskog vulkana Eyjafjallajoekulla, evropsko nebo u ponedjeljak je ponovo otvoreno za aviosaobraćaj.

Evropska agencija za aviosaobraćaj Eurocontrol saopštila je da letovi i dalje nisu mogući preko Islanda, Portugala i Atlantika, javlja BBC.

Aerodromi Porto Santo i Funchal u Madeiri, te Cascais i Lisabon u Portugalu će ostati zatvoreni najmanje do 10 sati. U Portugalu je za vikend otkazano više od 200 letova, a samo sa aerodroma u Lisabonu čak 71.

Preusmjeravanja letova preko Atlantskog okeana očekuju se i u ponedjeljak, dok su u Francuskoj i Austriji u nedjelju navečer neki letovi ponovo otkazani.

Vazdušni prostor u Velikoj Britaniji nije bio ni zatvaran, dok su u Italiji aerodromi otvoreni sredinom nedjelje. U Francuskoj je prema jugu Evrope otkazano najmanje 70 letova i to sa aerodroma u Parizu, Lyonu i Nici.

Španski vazdušni prostor u nedjelju ponovo je otvoren, nakon što je 19 aerodroma u subotu bilo zatvoreno zbog vulkanskog pepela. Međutim, aerodoromi u Asturiasu, Santanderu, Bilbau, Salamanci, Valladolidu, Leonu i Burgosu bili su primorani na ponovno zatvaranje.

Posljednji snimci ukazuju na to da je aktivnost vulkana na Islandu povećana, te da on izbacuje pepeo do šest kilometara visinu.

Podsjetimo, pepeo islandskog vulkana Eyjafjallajokull prošlog je mjeseca zatvorio kompletan vazdušni prostor iznad Evrope i uzrokovao brojne probleme.