Svijet
0

Mnoge životinjske vrste neće se adaptirati na klimatske promjene

Sarajevo-x.com
U fascinantnom istraživanju koje je objavljeno u novembarskom izdanju časopisa ''The American Naturalist'', naučnici su proučavali reakciju nekih vrsta životinja na klimatske promjene.

Istraživanje je sprovedeno na udaljenom ostrvu u blizini Antarktika. Po teoriji evolucije, privikavanje na nove klimatske uslove bi trebala da bude normalna reakcija živih organizama.

Ipak, biolozi Steven Chown i Jacques Deere su ortkrili da kopnene životinje nemaju tu osobinu privikavanja. ''Aklimatizacija ima smisla samo ako su promjene postepene'', izjavio je Chown.

Kopnene životinje izložene nepredvidljivoj okolini, ne pokazuju nikakvu aklimatizacijsku reakciju, dok morske vrste reaguju samo na život u hladnom, predvidljivom okruženju. Istraživanje je pokazalo da je nepredvidljivost ključna pri promjenama.

Ostvro Marion je odlično mjesto na kojem se mogu vidjeti efekti globalnog zagrijavanja. Na ovom ostrvu prosječna godišnja temperatura je porasla za 1°C u posljednjih pet godina. Ostrvo i životinjski svijet na njemu su bile idealan poligon za provođenje testa za predmetno istraživanje, a to su uslovi promjena koje vrlo brzo očekuju planetu Zemlju.