Svijet
0

MMF upozorava bogate zemlje na visok nivo duga

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodni monetarni fond (MMF) jučer je upozorio mnoge bogate zemlje da se približavaju nivoima dugova koje bi mogle izazvati paniku na tržištima, dodajući ipak da su pretjerani strahovi da će vlade zbog visoke zaduženosti doći u situaciju da neće moći podmirivati obaveze.

U tri izvještaja u kojima se procjenjivao nivo dugova u 23 razvijene zemlje MMF je upozorio da su Grčka, Italija, Portugal i Japan najviše izloženi takvim opasnostima.

U drugu grupu ugroženih zemalja MMF je svrstao SAD, Veliku Britaniju, Španiju, Island i Irsku. S druge strane, među zemljama s najviše fiskalnog prostora za uspješno nošenje s potencijalnim novim prijetnjama globalnoj ekonomiji izdvojene su Australija, Danska, Južna Koreja, Novi Zeland i Norveška, prenose agencije.

Približavanje gornjim granicama zaduženosti, upozorava MMF, moglo bi potaknuti tržišta da masovno počnu podizati kamatne stope na državne dugove, kao što se to ove godine dogodilo Grčkoj.

Ipak, u MMF-u ističu kako zemlje koje su se približile gornjim granicama proračunskih manjkova nisu automatski izazvale negativnu reakciju tržišta.

MMF također napominje da tržišta "u značajnoj mjeri preuveličavaju" rizike da bi neke od tih zemalja mogle biti prisiljene restrukturirati dugove.