Svijet
0

MMF pohvalio reforme u Italiji kao model za evropu

FENA
Međunarodni monetarni fond pohvalio je danas radikalne budžetske i ekonomske reforme koje je uveo premijer prezadužene Italije Mario Monti, opisavši ih kao model za Evropu.

Direktor MMF-a za Evropu Reza Moghadam je, nakon godišnje procjene napretka Italije, rekao da, u vezi sa programom premijera Montija u posljednjih šest mjeseci, "napredak zaista predstavlja model, kada se uporedi sa napretkom širom Evrope", prenijela je agencija AFP.

Moghadam je dodao da je "Italija na pravom putu i ostvarila je izvanredan napredak u posljednjih šest mjeseci", ukazujući da "posao ipak još nije završen. Mora se još raditi na oživljavanju privrednog rasta".

Monti se složio da "još dosta toga treba da bude urađeno da se riješe problemi koji su se godinama gomilali, kao i strukturne slabosti. Sada nije vreme da se opustimo".

Novi premijer Italije, koji je na toj poziciji u novembru smijenio Silvija Berlusconija, uveo je radikalne mjere da bi doveo u red javne finansije, snizio visok nivo javnog duga i reformisao ekonomiju da bi efikasnije funkcionisala.