Smanjiti deficit u budžetu
0

MMF od Italije traži "duboke rezove"

SRNA
Međunarodni monetarni fond (MMF) zatražio je od Italije "odlučno sprovođenje" smanjenja javne potrošnje radi umanjenja deficita u budžetu.

U svojoj godišnjoj procijeni italijanske ekonomije, MMF je pozdravio planove Rima za smanjenje fiskalnog deficita ispod tri posto od bruto domaćeg proizvoda do 2012. godine i blizu nultog podioka do 2014. godine.

Italija pokušava da održi javni dug na oko 120 posto od bruto domaćeg proizvoda i ima jednu od najnižih stopa ekonomskog rasta na svijetu.

MMF je naglasio da bez fiskalnog usklađivanja nakon 2012. godine, dugovanja bi mogla na dugoročnom planu ostati iznad 100 posto od bruto domaćeg proizvoda.

Pošto dužnička kriza u Grčkoj dobija na intenzitetu strahovanja na tržištu preusmjerena su na zemlje sa većim dugovanjima poput Italije.

Italijanski ministar finansija Giulio Tremonti iznio je prijedlog za smanjenje budžeta u iznosu od 48 milijardi eura u narednih tri godine te ciljeve za smanjenje deficita sa sadašnjih 3,9 posto od bruto domaćeg proizvoda na nulti podiok do 2014. godine.

On je juče ranije izašao sa sastanka ministara finansija EU u Briselu kako bi mogao da nastavi sa radom na planu štednje.