Svijet
0

MMF: Nema planova za finansijsku pomoć Španiji

FENA
Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovio je u četvrtak da ne planira da pruži finansijsku pomoć Španiji, čiji su troškovi zaduživanja skočili poslije saopćenja vlade u Madridu da će zatražiti pomoć od Evropske unije (EU) za spas svojih posrnulih banaka.

MMF je, međutim, apelovao na Španiju da nastavi s neophodnim ekonomskim i finansijskim reformama, budući da rastu strahovanja da će Madridu zatrebati širi paket pomoći, prenosi AFP.

"Nije bilo zahtjeva za finansijsku pomoć MMF-a, niti se u Fondu planira takva pomoć", rekao je novinarima u Washingtonu portparol MMF-a Garry Rice.

"Naravno, istovremeno je vrlo važno da španska vlada nastavi s programom reformi koji je do sada provodila", dodao je portparol Rice.

On je naveo da MMF podržava pomoć od 100 milijardi eura koju je EU obećala Madridu da ojača domaće problematične banke, iako sam Fond neće doprinijeti tom paketu pomoći.

"Španija je napravila pravi korak kada je odlučila da osigura pomoć za svoj finansijski sektor. Obim paketa garantuje da će finansijske potrebe španskih banaka u potpunosti biti ispunjene", zaključio je portparol MMF-a.

Iako neće pružiti sredstva za Madrid, MMF će učestvovati u nadzoru španskih banaka koje budu primile pomoć.

Rice je istovremeno poručio da MMF ne razmatra doprinos evropskim fondovima za spas, trenutnom Evropskom fondu za finansijsku stabilnost (EFSF) i Evropskom stabilizacionom mehanzimu (ESM), čija će sredstva biti upotrebljena za spas španskih banaka.

"Samo da razjasnimo, nema pregovora o učešću MMF-a u panevropskim fondovima", poručio je Rice.