Gordon Brown
0

MMF i Svjetska banka više ne odgovaraju potrebama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka više ne odgovaraju potrebama i nužno je da prođu drastičnu promjenu nakon što se okonča aktuelna finansijska kriza u svijetu, izjavio je danas britanski premijer Gordon Brown.

On je na seminaru održanom radi određivanja plana i programa za samit lidera Grupe 20 razvijenih i zemalja u razvoju, koji će se održati u aprilu u Londonu, naveo da je potreban "hrabar skok naprijed" kako bi se spriječile buduće krize, prenio je Reuters.

"Vjerujem da će MMF i Svjetska banka morati prilično dramatično da izmijene svoju ulogu. Te institucije su osnovane za svijet lokalnih, a ne globalnih tokova kapitala. Institucije koje smo naslijedili nisu osposobljene za zadatke s kojima ćemo morati da se nosimo u budućnosti", istakao je Brown.

Lideri G20, organizacije koja obuhvata industrijski razvijene zemlje poput SAD-a i Britanije, ali i zemlje u razvoju kao što su Indija i Kina, sastat će se 2. aprila u Londonu kako bi razgovarali o finansijskoj krizi koja ugrožava svjetsku privredu.

"Predviđam da će doći do velikog neslaganja oko toga kako treba finansirati MMF i Svjetsku banku u budućnosti, što će od nas zahtijevati da razgovaramo o rezervama pojedinačnih zemalja, kakav sistem kreditiranja možemo da uspostavimo, možda s arapskim zemljama ili čak sa Državnim investicionim fondovima", rekao je britanski premijer.

Generalni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn je izjavio da će toj instituciji možda biti potrebna dodatna sredstva u narednih šest mjeseci da bi finansirala oporavak zemalja žrtava finansijske krize. MMF je posljednjih mjeseci već odobrio kredite državama od Islanda do Pakistana.

Brown je istakao kako je veoma važno da svijet ima sistem ranog upozorenja, koji bi služio za brzo uočavanje problema, i da bi regulatornim organima također trebalo dati veća ovlaštenja da provode svoje preporuke.