Svijet
0

MMF: Grčke finansije su "na ivici noža"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Plan o otplati ogromnog grčkog duga je održiv, ali je "na ivici noža", saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

Grčka i dalje dobija sredstva iz inostranog paketa finansijske pomoći od 110 milijardi eura, ali investitori još strahuju da bi država mogla da bankrotira.

Imajući u vidu ukupnu situaciju, Grčka mora da se drži programa reformi, izjavio je šef misije MMF-a u Atini Poul Thomsen, prenosi BBC.

Potpredsjednik britanske Vlade Nick Clegg istovremeno je izjavio da je "nevjerovatno zabrinut" zbog grčke dužničke krize.

Vlada grčkog premijera Georgea Papandreoua usvojila je nekoliko paketa mjera štednje, uključujući povećanje poreza, privatizaciju i otpuštanja iz javnog sektora, kako bi dobila pomoć od MMF-a i EU.

Thomsen je naglasio da Grčka sada mora da primijeni sve planirane reforme, inače će "održivost otplate duga biti dovedena upitanje".

Američki državni sekretar Hillary Clinton izjavila je tokom današnje posjete Atini da SAD snažno podržavaju odlučnost Papandreouove Vlade da provede neophodne reforme i stabilizuje grčke finansijske temelje.
Grčki dug premašio je 350 milijardi eura, a MMF je upozorio prošle sedmice da je zemlji potrebna dodatna pomoć od 100 milijardi eura, pored prošlogodišnjeg paketa, da bi izbjegla bankrot.

Članice eurozone održat će vanredan samit 27. jula na kojem će razmatrati dužničku krizu i isplatu dodatne pomoći Grčkoj.