Svijet
48

Mladim Bosankama prijeti kazna od pet godina zatvora zbog pridruživanja IDIL-u

Klix.ba
Samra Kesinović i Sabina Selimović
Samra Kesinović i Sabina Selimović
Dvjema djevojkama koje su rođene u Austriji, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine, Sabini Selimović (15) i Samri Kešinović (16) prijeti kazna od pet godina zatvora zbog pridruživanja Islamskoj državi (IDIL), pišu austrijski mediji.

Podsjećamo, one su pobjegle u aprilu iz svojih domova u Beču, a svojim su roditeljima rekle da se žele boriti za islam.

Od ranije je poznato da se Samra i Sabina nalaze u oblasti zahvaćenom ratom gdje su vidjele javna strijeljanja, obezglavljivanja i zračne napade. Obje djevojke su u kontaktu sa njihovim porodicama, Samra se želi vratiti kući, a Sabina želi ostati.

U slučaju povratka u Austriju, djevojke bi se mogle suočiti sa kaznom zatvora od pet godina zbog podržavanja terorističke organizacije.

"Ne možete samo pretpostaviti da je njihov odlazak u Siriju značio i učešće u borbenim dejstvima", rekao je advokat Andreas Venier, te dodao da će tužilaštvo morati dokazati krivnju.

Javnost u Austriji je podijeljena kako bi trebalo postupati prema djevojčicama nakon što se vrate.

Prema navodima Interpola, djevojke se vode kao nestale i postoji mogućnost da ih pripadnici IDIL-a drže u Siriji protiv njihove volje.

Nedavno je austrijska vlada zauzela jasan stav da će svako učešće aktivnostima terorističke organizacije IDIL biti kažnjeno ukoliko se borci IDIL-a ili oni koji ih podržavaju vrate u zemlju.