Hillary Clinton
0

"Mladićevo hapšenje je poruka da međunarodna pravda djeluje"

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hapšenje ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, optuženog još 1995. za genocid u Srebrenici, veliki je dan za međunarodnu pravdu i poruka svima diljem svijeta koji bi kršili pravo i napadali nedužne civile, istakla je američka državna tajnica Hillary Clinton u saopćenju State Departmenta.

"Ovo je veliki dan za pravdu u međunarodnom sistemu. Mladićevo hapšenje je poruka svima širom svijeta koji krše pravo i napadaju nedužne civile. Ta poruka glasi: međunarodna pravda djeluje. Ukoliko počinite zločin, nećete izbjeći presudu, nećete ostati na slobodi", naglasila je Clinton.

SAD pozdravlja hapšenje Ratka Mladića. Odajemo priznanje predsjedniku (Borisu) Tadiću, vladi Srbije, njenim snagama sigurnosti i svima onima koji su godinama radili kako bi Mladić bio izveden pred lice pravde, dodala je državna tajnica.

Ona je izrazila očekivanje Washingtona da će Mladić u "najskorije vrijeme" biti izručen Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu, kako bi pravda mogla biti zadovoljena.

Clinton je naglasila da se "predugo čekalo" na hapšenje Mladića, koji prema večerašnjoj izjavi zamjenika srbijanskog premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Đačića nije koristio drugi identitet i imao je svoju ličnu iskaznicu, drugim riječima - nije se skrivao.

"Danas, dok zahvaljujemo Srbiji na privođenju zločinca pravdi, također šaljemo izraze naše najdublje sućuti svima koji su patili zbog zloglasnih akcija koje se pripisuju Mladiću, posebno za genocid u Srebrenici 1995. godine. Vi ste u našim mislima i u našim molitvama. Predugo ste čekali na današnji dan. Ovo hapšenje ne može povratiti ono što ste zauvijek izgubili, no nadamo se da će vam pružiti nekakvu utjehu to što je taj zločinac sada iza rešetaka", poručila je Clinton, koja prati predsjednika Baracka Obamu na evropskoj turneji.

Ona je izrazila nadu da će hapšenje Mladića pomoći Srbiji da krene naprijed, da dobije priliku za članstvo u Evropskoj uniji, te omogućiti Srbiji da izgradi svjetliju budućnost kao dio cjelovite, slobodne i mirne Evrope.