Protesti u Maroku
0

Mladić se spalio zbog teških životnih uslova

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Marokanac, koji je ostao bez posla nakon otpuštanja iz vojske, preminuo je usljed samospaljivanja, objavili su marokanski mediji.

Dvadesetšestogodišnji Murad Raho zapalio se u četvrtak, u gradu Benguerir, u centralnom dijelu Maroka, a samospaljivanju je pribjegao u znak protesta zbog teških uslova života, prenosi list "Akbar al Jaum".

Nakon što je u julu 2010. godine otpušten iz vojske, Raho je bio u depresiji jer nije imao dovoljno sredstava za život.

Zvaničnik Marokanske asocijacije za ljudska prava potvrdio je za Frans pres da je Raho preminuo.

"On se polio sa pet litara benzina, a potom se zapalio. To je učinio u suku (lokalnom bazaru) u Bengueriru, a preminuo je u bolnici", rekao je taj zvaničnik. 

U Maroku su se za posljednjih mjesec dana dogodila četiri pokušaja samospaljivanja, ali bez smrtnog ishoda.

 Prema navodima vlasti, u dva slučaja se radilo o osobama sa psihijatrijskim problemima i urođenim bolestima.
U Alžiru, jedan 36-godišnji muškarac, nezaposlen i otac šestoro djece, izgubio je život u petak nakon što se polio benzinom 17. januara u prostorijama lokalnih vlasti na istoku zemlje.

Samospaljivanje nezaposlenog mladog Tunižanina 17. decembra u Sidi Buzidu, u centralnom dijelu Tunisa, bio je okidač za proteste u toj zemlji koji su doveli do svrgavanja sa vlasti predsjednika Ben Alija.

Međutim, portparol marokanske vlade Halid Naciri izjavio je da Maroku ne prijeti sudbina Egipta i Tunisa, jer se u toj zemlji već sprovode reforme. 

Maroko ima iste probleme kao i većina arapskih zemalja, među kojima su glavni nezaposlenost i veliko socijalno raslojavanje.