Serge Brammertz
0

"Mladić i Hadžić neće proći nekažnjeno"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tužilac Haškog suda Serge Brammertz izjavio je da se ne smije dozvoliti da dvojica preostalih haških bjegunaca, Ratko Mladić i Goran Hadžić, misle da mogu proći nekažnjeno kad Tribunal završi rad.

Brammertz je u izjavi londonskom Financial Timesu (FT) prokomentirao stepen saradnje koji su sa sudom u Haagu ostvarile Srbija i Hrvatska, a list podsjeća da su se zahtjevi EU za saradnjom s Tužilaštvom posljednje tri godine odnosili gotovo samo na Beograd.

FT je naveo da je Brammertz, kada je riječ o Srbiji, iz svog rječnika izbrisao riječ "potpuna saradnja", podsjećajući na njegov zahtjev zemljama regiona da pomognu Tribunalu da završi svoj posao, imajući u vidu da taj sud od 2010. godine smanjuje obim posla.

"Ali, dok najveća bivša jugoslavenska republika (Srbija) traga za haškim bjeguncima, njen neprijatelj s početka 90-ih godina, Hrvatska, počela je da zaostaje u ispunjavanju drugih pravosudnih obaveza", smatra glavni tužilac Haškog suda.

"Nestali dokumenti, koji se možda nalaze u hrvatskim vojnim arhivama, mogli bi da dokažu krivicu Ante Gotovine, bivšeg generala Hrvatske vojske, optuženog za protjerivanje Srba pred kraj rata", dodao je Brammertz i podsjetio da poslije godinu i po dana veliki broj dokumenata koje Tužilaštvo traži od Zagreba još nije dostavljen.

Traženi dokumenti se odnose na tešku artiljeriju Hrvatske vojske za vrijeme operacije "Oluja", početkom augusta 1995. godine.

"Unutrašnja hrvatska istraga o tim dokumentima, koju je sudsko vijeće naložilo prije četiri mjeseca, bila je samo djelimično zadovoljavajuća zato što su pronađeni korisni policijski dosjei, ali je među njima bilo vrlo malo dokumenata o artiljeriji", istakao je Brammertz.

Londonski list navodi da bi nezadovoljstvo haškog tužilaštva moglo da bude još jedna prepreka u teškim pregovorima Hrvatske o ulasku u Evropsku uniju, ističući da slabi nada da će ove godine biti završena sva preostala poglavlja u pregovorima sa Bruxellesom.

"Saradnja s Haškim sudom i dalje je uvjet u teškom pravosudnom poglavlju Hrvatske na putu ka EU", naveo je FT.

List je ocijenio da Brammertz vodi računa da ne pokazuje preveliko nestrpljenje i da se, za razliku od njegove prethodnice Carle del Ponte, trudi da ne dolazi u sukobe sa zvaničnicima zemalja regiona, pokazujući tako razumijevanje za osjetljivost s kojom se oni susreću kod domaće javnosti kada je riječ o saradnji s Haagom.

"Mi pokušavamo da imamo više saradnje, partnerstva i kolegijalnosti nego ranije", naveo je Brammertz, ističući da je na EU da odluči koliku će političku težinu dati procjenama suda u Haagu.