Svijet
0

Mjere štednje jedini način da Grčka izbjegne bankrot

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Komesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn apelirao je danas na grčki parlament da usvoji nove mjere štednje, uz upozorenje da je to "jedini način da se izbjegne trenutni bankrot".

"Ove nedjelje Grčka se suočava sa kritičnom prekretnicom. U pitanju su i budućnost ove zemlje i finansijska stabilnost Evrope. U potpunosti poštujem prerogative i suverenitet grčkog parlamenta u trenutnoj debati i vjerujem da su grčki politički lideri u potpunosti svjesni odgovornosti koja je na njima da bi se izbjegla dužnička kriza", naveo je Rehn u saopćenju.

"Jedini način da se izbjegne momentalna dužnička kriza je da parlament podrži revidirani ekonomski program. Ovaj program sadrži i srednjoročnu fiskalnu strategiju i privatizacioni program. Oni ga moraju usvojiti da bi naredna tranša finansijske pomoći bila isporučena", dodao je on.

Rehn je "onima koji špekuliraju o drugim opcijama" poručio da "ne postoji nikakav 'plan B' za izbjegavanje dužničke krize".

Od grčkih poslanika se očekuje da prihvate smanjenje budžeta za 28,6 milijardi eura, podizanje poreza, kao i privatizacioni program u vrijednosti od 50 milijardi eura.

Rehn je dodao da je sada potrebno da se Grčka i njeni evropski partneri koncentriraju na jačanje održivog razvoja i da inicijativa predsjednika Evropske komisije da se za investicije koriste strukturalni fondovi odgovara upravo tom cilju.

"Pripremanje novog programa intenzivirat će se u sedmicama koje dolaze. Vjerujem da konstruktivni prijedlozi koji stižu iz različitih dijelova grčkog društva moraju biti razmotreni i uzeti u obzir. To je od vitalnog značaja za izgradnju šireg društvenog konsenzusa i postizanje sporazuma među strankama o reformama neophodnim za vraćanje Grčke na kurs rasta i održivog razvoja", rekao je on.

Rehn je upozorio i da je ključni izazov za Grčku borba protiv izbjegavanja poreza i podržao napore Grčke da reformira i pojednostavi svoj poreski sistem.

"Reforma bi trebalo da ima za cilj pojednostavljivanje zakona o porezu, proširivanje poreske osnovice, smanjivanje poreskih normi na fiskalno neutralan način. Ukoliko se ostvare ciljevi u obuzdavanju troškova, ovo će ucrtati put za stvaranje poreskog sistema koji će biti povoljniji za razvoj", naveo je Rehn.

Evropski komesar je zaključio da je privredna reforma "svakako izazovna", ali da ona ostaje "daleko bolja alternativa od dužničke krize koja bi najviše pogodila najugroženije i najranjivije".

"Stoga pozivam grčke političke lidere da preuzmu odgovornost i da razmisle o narednim koracima, kao i da stvore neophodan politički konsenzus koji će cijelu naciju povesti unaprijed i omogućiti prevazilaženje sadašnjih problema", naveo je Rehn, prenose agencije.

Usvajanje mjera štednje je preduvjet da EU i Međunarodni monetarni fond upute finansijsku pomoć u iznosu od 12 milijardi eura koja je Grčkoj neophodna prije jula kako bi izbjegla finansijski kolaps.