Iran
0

Miting pobjednika u Teheranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko desetaka hiljada ljudi sudjelovalo je u nedjelju na mitingu u Teheranu kako bi proslavilo ponovni izbor iranskog predsjednika Mahmouda Ahmedinejada.

Nešto ranije, na konferenciji za novinare, koju je prenosila iranska državna televizija, Ahmedinejad je opisao izborni rezultat kao slobodan i istinski.

On je uporedio izbore s nogometnim susretom i rekao da gubitnička strana treba priznati poraz.

Također je rekao da iransko nuklearno pitanje "pripada prošlosti", naznačujući time da za njegovoga drugog predsjedničkog mandata neće biti promjene nuklearne politike Irana.

Iransko odbijanje da zaustavi svoj nuklearni program potaknulo je nagađanja bi li Izrael ili Sjedinjene Države mogli napasti iranska nuklearna postrojenja.

"Ko se usuđuje napasti Iran? Ko se uopće usuđuje pomisliti na to" - rekao je Ahmadinejad odgovarajući na pitanje novinara.

Iranski predsjednik je upozorio i da će bilo koja zemlja koja se usudi napasti Iran "duboko požaliti" takav potez, prenio je Reuters.

Njegov glavni politički oponent Mir Hossein Moussavi uložio je zvaničnu žalbu na rezultat glasanja i pozvao svoje pristalice da nastave s mirnim protestima, prenio je BBC.

Policija je u nedjelju ujutro uhapsila stotinjak reformista, među kojima i brata bivšeg predsjednika Mohameda Hatamija, koje državni mediji optužuju da su organizirali proteste u Teheranu povodom reizbora konzervativnog predsjednika Mahmouda Ahmedinejada.

Pravosudne vlasti su saopćile da su ti opozicijski aktivisti privedeni i upozoreni da ne prave probleme. Nekoliko ih je brzo pušteno.