Svijet
0

Mitchell u Parizu radi razgovora sa Sarkozyjem

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell, po povratku s prve regionalne turneje u cilju pokretanja mirovnih napora, sastat će se u ponedjeljak u Parizu s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, objavila je služba francuskoga predsjednika.

On bi trebao razgovarati s generalnim sekretarom predsjedničkog kabineta Claudom Gueantom, prije ručka s ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom, a potom odlazi za London, gdje će se sastati s premijerom Gordonom Brownom.

Imenovan izaslanikom predsjednika Baracka Obame za Bliski istok, Mitchell bi trebao razgovarati o rezultatima turneje koju je u nedjelju okončao u Saudijskoj Arabiji, nakon posjete Izraelu, Zapadnoj obali, Egiptu i Izraelu.

Tokom posjete Jerusalemu u petak američki izaslanik izrazio je privrženost SAD-a da "aktivno i uporno" radi na rješavanju mira na Bliskom istoku, rekavši da je svjestan "poteškoća" s kojima se suočava.

Francuski predsjednik trebao bi u ponedjeljak navečer primiti i predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa, prvog dana njegove posjete na turneji po evropskim zemljama.

Prema diplomatskom izvoru, Bernard Kouchner bi mogao primiti u utorak Abbasa, prije njegove posjete Evropskom parlamentu u Strasbourgu, zatim odlazi u Veliku Britaniju, Tursku, Poljsku i Italiju.