Svijet
1

Mistura: Mirovni pregovori se nastavljaju i bez sirijske opozicije

Anadolija
Staffan de Mistura (Foto: EPA)
Staffan de Mistura (Foto: EPA)
Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju Staffan de Misutra jučer je u intervjuu za švicarsku radioteleviziju RTS izjavio kako će se mirovni pregovori o Siriji nastaviti i bez sirijske opozicije.

Nakon što je sirijska opozicija odlučila priveremeno napustiti pregovore u Ženevi, de Mistura je kazao kako će se pregovori nastaviti s stranama koje žele učestvovati u njima.

"Mirovni pregovori o Siriji će se nastaviti. Ne možemo dopustiti da se obustave. Trebamo obnoviti primirje i ubrzati dostavu humanitarne pomoći", odgovorio je specijalni izaslanik na pitanje o nastavku pregovora.

Visoka komisija za pregovore ranije je donijela odluku o ranijem napuštanju Ženeve i pregovora, što je de Mistura ocijenio kao "diplomatski stav" i dodao da je u ratu koji u Siriji traje već nekoliko godina poginulo oko 400.000 ljudi.

Portparol Visoke komisije za pregovore Salem el-Muslat je kazao kako se nisu povukli iz pregovora već da su ih odgodili kako bi sagledali čitavu situaciju. On je dodao i to kako je neophodno ukinuti opsadu pojedinih područja, omogućiti dostavu humanitarne pomoći, osloboditi zarobljenike i zaustaviti bombardovanja.