Prijeti opstanku farmi
0

Misteriozni virus odnosi živote jagnjadi u Velikoj Britaniji

SRNA
Britanski dnevnik "Daily Telegraph" piše da više hiljada jagnjadi ugine od novog virusa koji prijeti opstanku velikog broja farmi u Velikoj Britaniji.

List navodi da virus "Schmallenberg" uzrokuje da mladunčad uginu prije ojagnjavanja ili ako i dođu na svijet imaju ozbiljne deformitete kao što su opušteni udovi ili uvrnuti vrat , što znači da ne mogu da prežive.

Naučnici pokušavaju da pronađu način na koji  se oboljenje, koje takođe utiče i na drugu stoku, širi, te kako se  boriti protiv bolesti pošto se broj ugroženih farmi svakodnevno povećava.

Do sada su 74 farme širom juga i istoka Engleske pogođene virusom, koji se u Britaniji pojavio u januaru.

Od ljeta prošle godine, kada se  virus  prvi put pojavio u njemačkom gradu Schmallenberg, više hiljada farmi u Evropi prijavilo je slučajeve oboljenja.

Nacionalna unija farmera (NFU) nazvala je pojavu virusa potencijalnom katastrofom i pozvala poljoprivrednike na oprez.

"Ovo je bomba sa vremenskim upaljačem. Još ne znamo obime oboljenja. O šteti saznamo tek nakon dolaska na svijet jagnjeta ili teleta, a tada je prekasno", rekao je zvaničnik NFU Alistair Mackintosh.
Nije poznato kako je oboljenje stiglo u Veliku Britaniju ali jedna od vodećih teorija ukazuje na to da je virus stigao preko La Manchea ili Sjevernog mora u jesen prošle godine.

Međutim, naučnici ne mogu da odbace ni mogućnost prenosa oboljenja sa životinje na životinju.

Oboljele ovce ne pokazuju simptome virusa do ojagnjavanja i farmeri opisuju dolazak na svijet mrtvorođenog ili deformisanog jagnjeta kao užasno.