The independent
0

"Misteriozni sudar u Zimbabveu"

FENA
Svi britanski listovi se u subotu osvrću na vijest o sudaru u kojem je u petak poginula supruga zimbabveanskog premijera Morgana Tsvangiraija, i koji je izazvao "grozničave" spekulacije o uzroku ove nesreće.

The Independent piše da su okolnosti udesa još nejasne, što potiče nagađanja da se radi o atentatu na doskorašnjeg lidera opozicije, koji je nedavno ušao u nelagodni sporazum o podjeli vlasti s predsjednikom Robertom Mugabeom.

Tsvangirai je već tri puta bio meta napada i vic koji kruži Zimbabveom jeste - da je on doveden na čelo vlade kako bi Mugabe mogao lakše da ga "upuca izbliza".

Zimbabve ima bogatu historiju političkih ubistava i misterioznih smrti političkih suparnika 85-godišnjeg predsjednika Mugabea, podsjeća Independent, koji se također osvrće na Tsvangiraijevu suprugu Susan kao "običnu ženu neobičnog šarma" i oličenje materinske figure koju je Zimbabve oduvijek želio ali nikada nije dobio u liku prve dame.

Za razliku od rasipne Grace Mugabe, Susan Tsvangirai se oblačila skromno i vodila običan život, iako je kao supruga opozicijskog vođe godinama, i bez samosažaljenja, živjela pod prijetnjom opasnosti.

Ova nesreća nije mogla doći u gore vrijeme za krhku koaliciju u Zimbabveu, konstatira Independent, dodajući da će smrt voljene supruge psihički slomiti Tsvangiraija, što će dovesti u pitanje njegovu sposobnost da ostane na položaju premijera.