Eksperti istražuju slučaj
0

Misteriozni pomor ribe u kalifornijskoj luci

Sarajevo-x.com
Kalifornijski ribari i upravitelji luke su u utorak ostali zaprepašteni nakon što su vidjeli milione mrtvih inćuna kako plutaju po površini vode u marini južno od Los Angelesa, piše Telegraph.

Eksperti su rekli da je riba pronađena u luci u Redondo Beachu vjerovatno uginula usljed manjka kisika zbog algi, dok lokalni stanovnici vjeruju da bi jak vjetar mogao imati veze s tim.

"Ovo izgleda kao kada zlatnoj ribici ne mijenjate vodu u akvariju, usta su joj otvorena i pluta po površini vode sa stomakom okrenutim prema gore. Vidljivih znakova o prisustvu toksina nema, a naša procjena je da je pomor ribe uzrokovan manjkom kisika. Naftnih mrlja također nema, kao ni nekih štetnih supstanci", rekao je lokalni zvaničnik za novine Los Angeles Times.

Stanovnici Redondo Beacha se žale na smrad koji dolazi iz luke. Oni smatraju da je jak vjetar doveo prekomjernu količinu ribe u luku, zbog čega je došlo do manjka kisika.

"Pokušavamo otkriti da li je pomor ribe uzrokovan gomilanjem algi, prekomjernim brojem ribe ili toksina u vodi", rekao je David Caron sa Univerziteta Južne Kalifornije.