Ukrajina
0

Misteriozne eksplozije potresaju grad Makiivku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije eksplozije su se dogodile u četvrtak u regiji Donjeck, na istoku Ukrajine, a počinioci napada su zaprijetili da će ih ponoviti ako brzo ne dobiju četiri miliona eura, saopćile su vlasti.

Eksplozije u kojim niko nije ranjen dogodile su se rano ujutro u rudarskom gradu Makiivka, u industrijskoj regiji Donjeck, odakle je porijeklom ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

U blizini mjesta eksplozija vlasti su pronašle pismo u kojem počinioci napada najavljuju nove eksplozije u toku dana ako ne dobiju četiri miliona eura, izjavio je glasnogovornik sigurnosnih službi (SBU) regije Donjeck Oleksandar Balabancev.

Kriminalci su napisali da su postavili pet eksplozivnih naprava u gradu i da su oni "grupa osoba koje djeluju protiv vlasti", objavio je dnevni list Ukrajinska Pravda.

"Naši bližnji su mrtvi, nemamo šta da izgubimo", napisali su oni. Sat nakon što je istekao rok, nije bilo novih eksplozija u gradu.

Jedne ukrajinske novine bliske vlastima napisale su kako su vlasti pristale da predaju novac koji su tražili kriminalci.

Glasnogovornica ukrajinskih sigurnosnih službi Marina Ostapenko je izjavila da nema informacija o tome i nije mogla objasniti zašto nema novih eksplozija.

Jedna eskplozija se u četvrtak ujutro dogodila pored rudnika, a druga blizu jednog trgovačkog centra.

Otvorena je kriminalistička istraga, precizira se u saopćenju SBU-a.