Svijet
0

Misteriozna mapa Amerike zagonetka za naučnike

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedina preživjela kopija 500 godina stare mape na kojoj se po prvi put koristilo ime "America" bit će postavljena u Kongresnoj biblioteci u Washingtonu kako bi joj se svi mogli diviti. Ipak, iako je spremna za predstavljanje javnosti, naučnici još uvijek nisu otkrili kako je moguće da je neko tako precizno nacrtao mapu.

Zašto je autor mape najprije kontinent nazvao Amerika, a zatim se predomislio? Zbog čega je na mapi nacrtao veliki ocean zapadno od Amerike prije nego su Evropski istraživači otkrili Pacifik? Kako je uspio tako precizno napraviti mapu prije 500 godina?

Ovo su samo neka od pitanja na koja naučnici još uvijek traže odgovor. Mapa je kupljena od njemačkog princa Johannesa Waldburg-Wolfegga 2003. godine za 10 miliona dolara. Otkrivena je u dvorcu Waldburg-Wolfegga još 1901. godine, a prema podacima napravio ju je redovnik Martin Waldseemuller na zahtjev vojvode od Lorraine. Mapa je sastavljena 13 godina nakon što je Kristofer Kolumbo prvi put posjetio Ameriku.

Mapa će biti postavljena u stakleni spremnik 1,85 sa 2,95 metara koji će biti ispunjen inertnim argonom kako bi spriječio raspadanje papira.

Ono što naučnike najviše začuđuje jeste činjenica da je mapa tako precizna što je sa tadašnjim znanjem i tehnologijom bilo gotovo nemoguće napraviti.