SAD
0

"Misteriozna letjelica" - obični avion?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Misteriozni projektil lansiran na obali Kalifornije, vrlo vjerovatno je obični avion.

Snimka koja navodno prikazuje projektil lansiran na obali Kalifornije, do sada je neobjašnjiv bilo kome od službenih izvora.

Glasnogovornik Pentagona kazao je novinarima da ne znaju i ne mogu objasniti u čemu je tajna te o kakvoj se letjelici radi.

Međutim, ono što se na prvu čini misteriozno, moglo bi biti ništa više od običnog aviona. Službenici i stručnjaci, uprkos tome što ga ne mogu objasniti, ne smatraju ovaj događaj prijetnjom i u tome nisu sami. Sudeći prema tekstu koji je objavio ContrailScience.com, gledano iz nekih uglova, zaista postoji određena sličnost letjelice s projektilom, pogotovo zbog vidljivog ispuštanja goriva iz motora mlažnjaka, kao i tragova kondenzirane vode, ali se zapravo, tvrdi autor, radi o običnom mlaznjaku.

Prema autoru, zabuna između projektila i običnog aviona, uzrokovana je s nekoliko čestih zabluda, te po njegovim riječima, ugao lansiranja, smjer leta, pa čak i sam oblik Zemlje, može dovesti do ove neobične iluzije. Osim toga, dodaje se i kako postoje još neke činjenice koje dokazuju tvrdnju da se zapravo radi o običnom avionu. Kaže kako je vidljivo sa snimke da nema uobičajene izražene svjetlosti i "baklje" izazvane lansiranjem projektila, već je vidljiva samo sunčeva svjetlost, a također se ističe kako je brzina letjelice nevjerovatno spora, pa je nemoguće da se radi o raketi.

U utorak su televizijske kamere zabilježile neobičnu letjelicu iznad okeana, koja je neodoljivo podsjećala na lansiranje svemirske rakete, što je i čelnike Pentagona ostavilo iznenađenima.

"Za sada ne možemo ponuditi nikakvo logično objašnjenje, za sada sve upućuje da nismo uključeni u ovaj slučaj", izjavio je glasnogovornik Pentagona David Lapan.

Kalifornijski meteorolog Kevin Martin također vjeruje u "teoriju o avionu", te objašnjava kako meteorolozi ovakve stvari često viđaju, te da samo treba "pogoditi" pravo vrijeme, prenose agencije.