Svijet
73

Misteriozna i smrtonosna ebola: Šta je, kako se prenosi i da li postoji opasnost od epidemije?

Klix.ba
Mikroskopski prikaz virusa ebole
Mikroskopski prikaz virusa ebole
O pojavi i širenju virusa ebole u svjetskim se medijima govori još od marta, kada su se u zapadnoj Africi prvi put nakon dugog niza godina pojavili slučajevi ove smrtonosne i rijetke bolesti

Ipak, u posljednje je vrijeme ovo jedna od top tema u svjetskim medijima, budući da je, nakon velikog broja oboljelih od ove bolesti u tri zemlje u Zapadnoj Africi (Gvineja, Liberija i Sierra Leone), virus došao i u Sjedinjene Američke Države.

Dva američka državljanina, dr. Kent Brantly i humanitarka Nancy Writebol, zarazili su se virusom ebole za vrijeme svog boravka u zapadnoj Africi. Oni su trenutno smješteni u bolnicu Emory Univerziteta u Atlanti (Georgia), gdje primaju doze eksperimentalnog seruma koji bi im trebao pomoći u borbi protiv bolesti za koju još uvijek nije pronađen lijek.

Svjetski mediji uveliko pišu o riziku i posljedicama koji bi mogao nastupiti usljed širenja ovog virusa, no dr. William Schaffner, infektolog i profesor na Vanderbilt medicinskom fakultetu u Nashvilleu (Tennessee), smatra kako razloga za paniku nema.

"Šanse za epidemiju su minimalne. Javni strah potječe iz činjenice da se radi o neobičnoj, misterioznoj i bolesti o kojoj se generalno jako malo zna, stoga vladaju brojne predrasude o njoj", kaže dr. Schaffner za site Weather.com.

Dr. Kent Brantly i Nancy Writebol, američki državljani zaraženi ebolom
Dr. Kent Brantly i Nancy Writebol, američki državljani zaraženi ebolom

Obična gripa odnese više života godišnje

On svoju tvrdnju potkrepljuje činjenicom da je u pitanju tako rijetka bolest koja je ljudima manja prijetnja nego obična gripa, koja svake godine ubije više od 35 hiljada Amerikanaca.

"Kad bi se neko zaražen virusom ebole vraćao, primjerice, iz Sierra Leonea, a još uvijek nema simptome bolesti, ja bih mogao mirno sjediti pred njega u avionu i ne zaraziti se", pojasnio je ovaj doktor.

Virus ebole se prenosi isključivo putem tjelesnih tekućina inficirane osobe (krv, limfa, pljuvačka, sperma itd.) I iako je mnogo teže zaraziti se virusom ebole nego primjerice običnom prehladom ili gripom, dr. Schaffner kaže:

"Ljudi iz zapadne Afrike zaraženi virusom ebole slobodno mogu doći u SAD i ne biti prijetnja nikome, ali samo dok se kod njih nisu pojavili simptomi bolesti. Kad se simptomi jave, bolest postaje zarazna", podcrtao je doktor, te dodatno naglasio kako je jedini način da se neko zarazi upravo kontakt sa tjelesnim tekućinama zaraženog, koji zahtijeva prilično intiman i blizak odnos s tom osobom.

Jedna od najvećih predrasuda o eboli jeste da oboljeli "krvare iz svake pore na tijelu". Činjenica je pak, kaže američki Nacionalni institut za zdravlje, da su slučajevi unutrašnjih krvarenja, kao i krvarenja iz očiju, nosa, ušiju, usta i rektuma zabilježeni tek u krajnjem stadiju bolesti, u 41 posto slučajeva.

Dr. William Schaffner
Dr. William Schaffner

Misterija ebole

Budući da su Gvineja, Liberija i Sierra Leone nova područja u kojima je zamijećen porast i širenje ebole, istraživači smatraju kako se tamo, uzimajući u obzir geografski neistražena područja, najverovatnije nalazi nepoznati izvor bolesti.

U Africi je i ranije zabilježeno širenje virusa i kod nekoliko vrsta majmuna (čimpanze, gorile), kao i kod šumskih antilopa i dikobraza. Također, antitijela virusa ebole su pronađena u krvi šišmiša u Bangladešu, kao i kod svinja na Filipinima, što samo potvrđuje činjenicu kako su za rješenje misterije ebole potrebna dodatna i obuhvatnija istraživanja.

Virus ebole je prvi put zabilježen 1976. godine u Kongu, a od zabilježenih 318 slučajeva, njih 280 je završilo smrću. U Sudanu su se u tom periodu ebolom zarazile 284 osobe, a od toga je 151 osoba preminula.

Žrtva virusa ebole u Sierra Leoneu
Žrtva virusa ebole u Sierra Leoneu

Šta je ebola?

Virus ebole uzrokuje hemoragijsku groznicu, jako tešku i često smrtonosnu bolest za ljude i sisare visokog reda. Najčešći simptomi koji se javljaju kod pacijenata zaraženih ebolom su: visoka temperatura, glavobolja, grlobolja, slabost i bolovi u mišićima, bolovi u stomaku, dijarea, osip na koži, crvenilo, povraćanje krvi, krvava dijareja itd.

Postoji pet poznatih vrsta ebola virusa, a dosad nije pronađen lijek, niti vakcina za ovu smrtonosnu bolest.

Pacijenti mogu ostati inficirani, pa čak i kliconoše dugi period vremena, a inkubacija (vrijeme koje prođe od ulaska virusa u tijelo do pojave prvih simptoma) traje od dva do 21 dan.