Svijet
0

Misija Vijeća sigurnosti UN-a ide u Afriku

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Delegacija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posjetit će sredinom juna pet afričkih prijestolnica, u nastojanju da bude privedeno kraju nekoliko konflikata na tom kontinentu, uključujući i krizu u sudanskom regionu Darfur, najavio je u ponedjeljak u New Yorku belgijski ambasador pri UN-u Johan Verbeke.

Misija Vijeća sigurnosti, slična onoj koja je krajem aprila posjetila Beograd i Prištinu u sklopu rješavanja krize na Kosovu, otputovat će 15. juna u glavni grad Gane Akru, poslije čega će, tokom nedjelju dana, posjetiti i etiopsku prijestolnicu i sjedište Afričke unije (AU), Adis Abebu, te glavne gradove Sudana, Demokratske Republike Kongo i finansijsku prijestolnicu Obale Slonovače, Kartum, Kinšasu i Abidžan.

Prema belgijskom ambasadoru, predsjedavajućem u Vijeću sigurnosti tokom juna, koji je predstavio jednomjesečni plan rada najutjecajnijeg tijela svjetske organizacije, cilj misije je da se diplomati 15 država članica Vijeća "iz prve ruke" informiraju o situaciji u tim državama.

Na teritoriji DR Konga, Sudana i Obale Slonovače već se nalaze mirovne snage UN-a, dok su u toku pripreme za slanje još jedne misije u Darfur, zapadni region Sudana.

Vijeće sigurnosti pokušava pokrenuti novu inicijativu usmjerenu ka raspoređivanju 23.000 pripadnika mješovitih mirovnih snaga UN-a i AU u Darfur, u kome je, od početka sukoba prije četiri godine, pobijeno na desetke hiljada ljudi, dok je više od dva miliona protjerano iz domova.

Raspoređivanju mirovnih snaga protivi se vlada sudanskog šefa države Omara al Bashira, smatrajući da bi dolazak "plavih šljemova" suštinski predstavljao uvod u novu kolonizaciju siromašne ali najprostranije afričke države.

U Sudanu se već nalazi oko 10.000 plavih šljemova, ali na jugu države, gdje nadgledaju poštovanje mirovnog sporazuma između pobunjenika i vlade u Kartumu.

O miru u Darfuru, međutim, brine svega 7.000 loše opremljenih i plaćenih mirotvoraca AU koji ne predstavljaju ozbiljnu branu talasu nasilja.

U DR Kongu se nalazi oko 20.000 pripadnika mirovnih snaga s ciljem da održe primirje između vladinih snaga i nekoliko pobunjeničkih grupa.