Barack Obama
0

"Misija u Libiji je već spasila bezbroj života"

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da je misija zapadnih koalicijskih snaga u Libiji jasna, usmjerena i ograničena i da je u njoj već spašeno "bezbroj" civila od krvoprolića kojim je zaprijetio libijski čelnik Moamer Gadafi.

Obama je kazao da su Gadafijevi zrakoplovni kapaciteti onesposobljeni, da njegove snage više ne napreduju, a da su potisnute u mjestima kao što je uporište pobunjenika u Benghaziju, javio je Reuters.

"Sasvim je sigurno, nakon što smo djelovali brzo, spriječena je humanitarna katastrofa, a životi bezbroj civila - nedužnih ljudi, žena i djece, spašeni", rekao je Obama u sedmičnom radijskom obraćanju naciji.

On je također istaknuo da je uloga američkih snaga ograničena, kako je rekao, u "opsežnom, međunarodnom nastojanju" i naglasio da američke kopnene snage neće ući u Libiju.

"Naša misija u Libiji je jasna i usmjerena", rekao je Obama, ističući da SAD "ne treba i ne može" intervenirati u svakoj krizi ali da u slučaju situacije kakva je u Libiji, kada međunarodna zajednica podrži ovakvo djelovanje, SAD ima obvezu intervenirati.

Američki predsjednik je ponovio da Gadafi mora prestati napadati civile, povući svoje snage i dozvoliti dolazak humanitarne pomoći do ljudi kojima je potrebna.

Britanska agencija navodi da je ovo do sada bilo najdetaljnije izlaganje strategije američkog predsjednika o Libiji od početka koalicijskih operacija prije sedmicu dana, a Obama će se, kako je ranije najavljeno iz Bijele kuće, u vezi s misijom u toj zemlji obratiti naciji u ponedjeljak.