Svijet
17

Mirovni sporazum u razorenom Alepu prekinut bez obećanih evakuacija

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Uprkos obećanjima da će civili iz opkoljenih dijelova Alepa biti evakuisani tokom trodnevnog mira u ovom sirijskom gradu, to se nije dogodilo.

Večeras je istekao dogovoreni prekid vatre, a Ujednjene nacije javljaju da nisu bili u prilici nikoga evakuisati iz razorenog grada u kojem su nastavljeni sukobi između snaga odanih predsjedniku i pobunjenika.

Glasnogovornica Međunarodnog komiteta Crvenog križa Ingy Sedky izjavila je da evakuacije nisu bile moguće zbog loše sigurnosne situacije u gradu. Njihov tim zbog granatiranja i snajperske vatre nije uspio ući u područje koje drže pobunjenici u istočnom Alepu, a koji je od jula pod opsadom. Oko 2.000 ranjenih civila ostalo je u istočnom Alepu nakon nedavno izvedene ofanzive sirijske vojske uz podršku ruskih aviona.

Foto: AFP
Foto: AFP

Od jula sirijske provladine snage, uz podršku ruske avijacije, drže pod blokadom sve pristupe istočnom Alepu, području dugom 15, a širokom pet kilometara. Sirijska opservatorija za ljudska prava danas je objavila da su civilni predstavnici pokušali ući u taj dio grada da evakuišu povrijeđene, ali nisu uspjeli.

Nikakva pomoć nije ušla u Alep od 7. jula, a kako je upozorio prvi čovjek UN-a Ban Ki-moon, do kraja oktobra ovi ljudi će ostati bez imalo hrane.

Foto: AFP
Foto: AFP

Novinska agencija Associated Press je objavila da stanovnici istočnog Alepa kopaju bunare i sade povrće u kratere nastale od projektila.

Od početka sukoba u Siriji 2011. godine ubijeno je više od 300.000 ljudi.