Pieter Feith
0

Mirelova izjava o Kosovu nije službeni stav EU

FENA
Posebni predstavnik Europske unije (EU) na Kosovu Pieter Feith ocijenio je u subotu da izjava europskog dužnosnika o prihvaćanju stajališta Beograda o misiji EULEX-a na Kosovu nije stajalište Europske unije.

Direktor za zapadni Balkan u Općoj upravi za proširenje EU Pierre Mirel rekao je u petak u Beogradu kako je Europska unija prihvatila da Vijeće sigurnosti UN-a odobri razmještanje misije Eulexa na Kosovu.

"Europska unija prihvatila je da razmještaj misije Eulexa dobije odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je visoki dužnosnik EU. Prema njegovim riječima, Unija je također prihvatila da status misije Eulexa bude neutralan i da njezina prisutnost ne implicira priznanje neovisnosti Kosova.

Također je prihvatila i da se ne spominje plan Marttija Ahtisaarija, bivšega finskog pregovarača, koji je status Kosova definirao kao neovisnost pod međunarodnom kontrolom, a koji Srbija u cijelosti odbija.

"Komentari koji se pripisuju dužnosniku Europske komisije, ne predstavljaju službeno stajalište EU", stoji u priopćenju iz Ureda posebnog predstavnika EU na Kosovu, nizozemskog diplomata Pietera Feitha.