Jordanski kralj Abdulah
0

"Mir sada ili rat dogodine"

SRNA
Foto: AFP/Petra/File
Foto: AFP/Petra/File
Jordanski kralj Abdulah upozorio je da nepostizanje sporazuma o miru na Bliskom istoku može dovesti do novog sukoba u roku od 12 do 18 mjeseci.

Kralj Abdulah rekao je u intervjuu za londonski "Times" da SAD završavaju ambiciozni plan za Bliski istok u čijoj je pripremi i on učestvovao i u koji će biti uključeno svih 57 članica Organizacije islamske konferencije.

On je pojasnio da ne govori samo o tome da su samo Izrael i Palestinci za pregovaračkim stolom već da tu budu uključeni i Sirija i Liban, kako bi bili riješeni i njihovi teritorijalni sporovi sa jevrejskom državom.

Prema njegovim riječima, sve oči biće uprte u Washington

"Ukoliko prema svima nama ne bude bude jasnog signala i direktiva zavladaće osjećanje da je na vlasti još jedna američka vlada koja će nas iznevjeriti", istakao je kralj Abdulah, upozoravajući da ukoliko Izrael bude odugovlačio sa usvajanjem dvodržavnog rješenja ili ako ne bude jasnog pokazatelja šta se može očekivati ove godine "onda će ogroman kredibilitet američkog predsjednika Baracka Obame u arapskom svijetu nestati preko noći".

On je dodao da će, bude li odgađanja pregovora, na Bliskom istoku u roku od godinu do godinu i po dana izbiti novi rat između Arapa odnosno muslimana i Izraela.

List navodi da bi poput incijative da Izrael zamrzne gradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, arapske države mogle možda da ponude dozvolu izraelskoj aviokompaniji "El Al" da koristi arapski vazdušni prostor i da odobrava vize Izraelcima.