22 ispod nule
0

Minusi okovali Peru, ljudi umiru od upale pluća

FENA
Nekoliko desetaka osoba umrlo je u Peruu zbog upale pluća i drugih respiratornih bolesti nakon što je val hladnoće zahvatio tu zemlju, saopćili su zdravstveni službenici.

Temperature u gradu Masocruzna na jugu regije Puno spustile su se 22 stepena ispod nule, što je najhladnije u posljednje tri godine. Veoma hladno vrijeme uticalo je i na farmere u Mascruzu, koji je smješten na više od 3.900 metara iznad nivoa mora. Kako temperature padaju, i stoka pati zbog nedostatka vode i hrane.

Ovim vremenskim uvjetima pogođeno je 40.000 stanovnika Alpaca. Mnoge trudne stanovnice Alpacasa izgubile su djecu, a masovno umiru i tek rođena djeca. U gradu Juliaca, također u regiji Puno, temperature su pale na minus 12,5 stepena.

Tamošnje bolnice prepune su pacijenata koji pate od respiratornih bolesti.

"Hladnoća je sve jača. Bolnica je inače specijalizirana za digestivne bolesti, ali bolesti povezane s dišnim putevima povećale su se za 20 posto. Prije smo imali 15 do 20 pacijenta, a sada ih imamo 30 i više nema slobodnog kreveta", rekao je ljekar Percy Casaperalta.

Zbog intenzivne hladne fronte koja pogađa jug Latinske Amerike, zatvorene su mnoge škole, a autoceste neprohodne, prenose u srijedu agencije.

Vezani članci