Svijet
0

Minsk oslobodio dvojicu političkih zatvorenika

FENA
Vlasti Bjelorusije su u srijedu oslobodile dvojicu zatvorenika za koje Zapad tvrdi da su uhapšeni zbog svojih političkih stavova, čime se otvaraju vrata za poboljšanje odnosa te zemlje sa SAD-om i Evropskom unijom.

Sergej Parsjukevič, biznismen koji je uhapšen u aprilu poslije učešća na protestu protiv novih propisa koje je kompanijama nametnuo bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, izjavio je da vjeruje da je pritisak zapadnih zemalja doveo do njegovog oslobađanja.

"Vjerujem da je moje oslobađanje rezultat pritiska Zapada i SAD-a na bjeloruske vlasti i zato sam zahvalan", rekao je Parsjukevič, koji je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog napada na stražara u zatvoru.

On je izrazio uvjerenje da je njega najvjerovatnije pomilovao predsjednik Lukašenko, prenio je Reuters.

Andrej Kim, drugi pritvoreni biznismen, koji je osuđen na godinu i po dana zatvora zbog napada na policajca na protestu, također je oslobođen.

Bjeloruski opozicioni lider Aleksandar Kozulin, koga na Zapadu smatraju najpoznatijim političkim zatvorenikom u toj zemlji, pušten je prošle sedmice iz zatvora.

Predsjedniku Bjelorusije Lukašenku zabranjen je ulazak u SAD i zemlje Evropske unije, podsjećaju agencije.

Zapad optužuje Lukašenka da hapsi političke protivnike, "guši" nezavisne medije, sprječava demonstracije, ali i za izbornu krađu koja mu je omogućila da osvoji treći predsjednički mandat 2006. godine.