Somalija
0

Minobacačima na američkog kongresmena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki kongresmen u posljednji je trenutak utekao iz posjete Mogadishu jer su somalski pobunjenici ispalili minobacačke granate prema njegovom avionu dok je uzlijetao s aerodroma.

Aerodromski zvaničnici izjavili su za BBC da je jedna granata pala na aerodrom dok je avion kongresmena Davida Paynea trebao da uzleti s njim i još pet osoba.

Payne se susreo neposredno prije odlaska sa čelnicima somalske vlade u prijestonici te s njima razgovarao o tone kako bi međunarodna zajednica mogla pomoći ratom razorenoj Somaliji.

Dopisnik BBC-a iz Mogadishua Mohammed Olad Hassan javio je da je Payne bio upravo završio polusatnu konferenciju za novinare u predsjedničkoj palači u prijestonici kada se napad dogodio, sudeći po aerodromskim zvaničnicima.

Abukar Hassan, policajac na aerodromu u Mogadishu, izjavio je novinskoj agenciji Reuters: "Jedna granata pala je kada je Payneov avion trebao uzletjeti s još pet ljudi ali niko nije povrijeđen."

Tri osobe su ranjene kada je jedna od granata pala na obližnji kvart, izjavili su mještani za Reuters.

Payne se sastao s predsjednikom šeikom Sharifom Ahmedom i premijerom Omarom Abdirashidom Alijem Sharmarkeom, između ostalih zvaničnika.

Demokrat iz New Yerseya izjavio je da je to njegova prva posjeta Somaliji od ranih 1990-ih, kada je zemlja posljednji put imala stabilnu vladu.