Svijet
0

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak o Kosovu

FENA
Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak će u Bruxellesu razmotriti mogu li zemlje EU jedinstveno nastupiti u procesu rješavanja statusa Kosova s obzirom na opredjeljenja nekih da nezavisnost bude proglašena mimo okvira UN-a.

Evropski ministri će također razgovarati o preovlađujućem stavu među 27-moricom da bi bilo prihvatljivo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ukoliko vlasti u Beogradu dokažu da su sve učinile u nastojanju da bude uhapšen i Haškom sudu predat optuženi Ratko Mladić.

Ministri EU, s kojima će sutra u Bruxellesu razgovarati šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, temeljno će razmotriti kako dalje pristupiti u nalaženju formule za kosovski status i dati svoje prijedloge za zaključke koje će o tome 14. decembra usvojiti šefovi država i vlada EU, javio je BBC.

Ministri vanjskih poslova Britanije, Francuske, Njemačke i Italije uputili su zajednički poziv članicama EU da ispoštuju svoje obaveze prema Kosovu, nakon neuspjeha pregovora o njegovom budućem statusu.

U pismu koje su šefovi diplomatija spomenutih zemalja poslali ostalim članicama EU ističe se da bi nastavak pregovaračkog procesa, čiji rok zvanično ističe u ponedjeljak, bio "nepotreban" te da bi čak mogao da dovede do zaoštravanja stavova Beograda i Prištine.

Od članica EU je zatraženo da "odigraju ulogu pokretača kako bi se okončao pregovarački proces", kao i da budu spremne da, u saradnji s generalnim sekretarom UN-a, pošalju značajnu policijsku misiju u pokrajinu i daju "značajan doprinos" misiji EU, koja bi trebalo da preuzme nadležnosti na Kosovu od UN.

Agencija Frans pres, koja je imala uvid u ovo pismo, navodi da su ove četiri države već izrazile spremnost da priznaju nezavisnost Kosova, dok su po tom pitanju veoma uzdržane najmanje četiri članice EU - Španija, Grčka, Slovačka i Kipar.

U pismu se međutim navodi i da bi nezavisnost Kosova "izazvala teškoće u Srbiji, koja se tome uvijek protivila", te su njegovi potpisnici pozvali da se Srbiji pruži podrška ka što skorijem pridruživanju EU.