Svijet
0

Ministri u Berlinu: Proširiti povlačenje teškog naoružanja na istoku Ukrajine

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministri vanjskih poslova Njemačka, Francuske, Rusije i Ukrajine saglasili su se u Berlinu da je potrebno pojačati povlačenje naoružanja na istoku Ukrajine gdje se nastavljaju borbe, uprkos sporazumu iz Minska zaključenih sredinom februara.

"Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba koji su se dogodili tokom vikenda posebno zbog upotrebe teškog naoružanja u blizini mjesta Širokine i aerodroma u Donjecku. Pozivamo sve strane da obustave sukobe", naveli su ministri u tekstu objavljenom nakon sinoćnjeg sastanka u Berlinu.

Ministri su pozvali na povlačenje teškog naoružanja i na primjenu sporazuma iz Minska.

Četvorica zvaničnica saglasila su se da je potrebno što prije formirati četiri radne grupe u okviru kontakt trostrane grupe u kojoj su uključene Rusija, Ukrajina i OEBS-a koje će se baviti sigurnošću, političkim procesima, humanitarnim i ekonomskim pitanjima u zoni konflikta.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier napomenuo je da su razgovori bili dugi i intenzivni, ali da su se svi učesnici saglasili da nema alternative sporazumu o prekidu vatre potpisanom u Minsku u februaru.

"Moramo osigurati da se prekid vatre poštuje", rekao je Steinmeier.

On je naveo da je nakon osam nedjelja od postizanja sporazuma bez sumnje došlo do izvjesnog smirivanja situacije u Ukrajini, te dodao da su se sve strane dogovorile da se nastavi sa povlačenjem teškog naoružanja sa linije sukoba, te da se taj proces proširi i na drugo oružje, uključujući tenkove i oklopna vozila.

Rezultati jučerašnjih razgovora u Berlinu bit će razmatrani na sastanku ministara vanjskih poslova grupe sedam večeras i sutra u njemačkom gradu Libeku.