Svijet
0

Ministri rada G-20 na sastanku bez Evropljana

FENA
Ministri rada grupe G-20, vodećih industrijskih i zemalja u razvoju, sastaju se u utorak na svom prvom sastanku kako bi raspravili o putevima za poticanje rasta stope zaposlenosti.

Dvodnevni samit održat će se bez ministara Velike Britanije, Francuske i Njemačke, u kojima je zračni promet onemogućen oblakom vulkanske prašine koji je s Islanda krenuo preko Evrope.

Do sastanka na vrhu ministara rada dolazi nakon što su prošle jeseni svjetski čelnici objavili kako je grupa G-20 glavni globalni forum za raspravu o ekonomskim pitanjima, koji zamjenjuje manju grupu G-7, koja okuplja vodeće industrijske zemlje svijeta.

Finansijski ministri grupe G-20 sastat će se također u Washingtonu ovog petka, uoči polugodišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

Dok se svjetsko gospodarstvo počelo oporavljati od prve poslijeratne recesije, posebno bogate zemlje vode borbu za smanjenje stope nezaposlenosti. Mnogi od ministara G-20 pod žestokim su domaćim pritiskom da poduzmu akcije na području zapošljavanja.

Ekonomist MMF-a Ravi Balakrishnan prošle sedmice je iznio predviđanja prema kojima napredne ekonomije mogu očekivati da im stopa nezaposlenosti ostane na nivou prosječno devet posto 2011. godine.

Prema američkom ministarstvu, rada koje je i domaćin sastanka, ministri će razmotriti mjere koje su poduzete nakon samita G-20 u Pittsburgu u septembru te "dodatne korake" kako bi oživjeli stopu zapošljavanja.