Hluboka na Vltavi
0

Ministri nastavili neformalni sastanak

FENA
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije nastavili su u subotu neformalni sastanak u češkom mjestu Hluboka na Vltavi na kojem će prvi put na ministarskom nivou razgovarati o blokadi hrvatskih pristupnih pregovora i graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

Tokom prijepodneva šefovima diplomacija 27 zemalja članica pridružit će se njihove kolege iz triju kandidatskih zemalja, među njima i hrvatski ministar Gordan Jandroković. Nakon toga, na radnom ručku sudjelovat će i ministri iz zemalja koje imaju status potencijalnih kandidata, javila je Hina.

Prije početka sastanka britanski ministar vanjskih poslova David Miliband izrazio je nadu da će Hrvatska i Slovenija naći rješenje za granični spor kako bi se mogli nastaviti hrvatski pristupni pregovori.

  • Želimo da Slovenija i Hrvatska nađu načina da riješe problem. Jasno je da bilateralni sporovi ne trebaju stajati na putu proširenja, rekao je Miliband.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn izvijestit će šefove diplomacija EU-a o rezultatima dosadašnjih razgovora s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije.

  • Izvijestit ću ministre vanjskih poslova o stanju pregovora i tražiti podršku za taj proces. Činjenica je da su zemlje članice i predsjedništvo EU-a zabrinuti zbog situacije i žele vidjeti rezultate iz ovoga procesa, rekao je Rehn, dodajući da će predložiti "mobilizaciju zemalja članica da pruže daljnju podršku i ohrabrenje u traženju rješenja i kompromisa na evropski način".

U rješavanje slovenske blokade u januaru ove godine uključila se Evropska komisija kada je povjerenik za proširenje Olli Rehn predložio da grupa stručnjaka na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem pomogne u rješavanju graničnog pitanja i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora.

Obje zemlje načelno su prihvatile tu inicijativu nakon čega je Rehn započeo razgovore s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije o okviru unutar kojega bi djelovala ta grupa.

Dosad su održana četiri kruga pregovora, ali još uvijek nema rezultata, zbog čega je češko predsjedništvo moralo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju predviđenu za petak, 27. marta.

Češko predsjedništvo je zakazalo novu pristupnu konferenciju za 24. aprila do kada očekuje napredak u pokušajima deblokiranja pregovora. U međuvremenu, broj blokiranih poglavlja narastao je na jedanaest.