EU
0

Ministri finansija se dogovorili o pomoći Grčkoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri finansija eurozone u četvrtak su postigli dogovor o osiguravanju koordinirane pomoći Grčkoj, pri čemu će iskoristiti iskustva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali ne i njegov novac, prenijele su novinske agencije pozivajući se na neimenovane izvore iz Evropske unije.

Preduvjet da se osigura pomoć Grčkoj su dodatne fiskalne mjere, posebno mjere štednje, radi rješavanja finansijskih problema te zemlje, objavila je agencija Reuters citirajući anonimni izvor iz EU-a.

Ministri finansija su se, naime, na telefonskoj konferenciji u srijedu dogovorili da neće saopćiti rezultate tog sastanka.

"Paket (pomoći) će pripremiti i koordinirati Evropska komisija, pri čemu će iskoristiti stručna iskustva Evropske centralne banke (ECB) i MMF-a", izjavio je taj izvor, dodajući da su ministri bili jednoglasno protiv toga da traže finansijsku pomoć od MMF-a.

Problemom Grčke danas će se baviti samit EU-a, čiji početak kasni zbog loše vremenske situacije, objavila je agencija ČTK.

"Evropska komisija će predložiti i usklađivati paket (pomoći) koji će proizlaziti iz analiza ECB-a i MMF-a", izjavio je Reutersu taj neimenovani izvor.

Šefovi državnih kasa zemalja članica zone eura danas bi o tome uzajamnom dogovoru trebali da informiraju premijere i predsjednike zemalja članica EU-a tokom njihovog sastanka u Bruxellesu.

Lideri EU-a bi, potom, trebalo da izdaju saopćenje o situaciji u Grčkoj, ali do sada se ne zna šta će tačno sadržavati izjava, navode novinske agencije.

Austrijski kancelar Werner Faymann za austrijski je radio rekao kako očekuje da će spasonosni paket za Grčku predstavljati kombinaciju uključivanja MMF-a i pozajmice od zemalja EU-a.

"Ne govorimo o poklonima ili dotacijama, već o pozajmicama s kamatama, koje ćemo osigurati radi pomoći jednoj zemlji kako bismo izbjegli uznemirenost finansijskih tržišta i krizu koju više niko ne može dopustiti", izjavio je šef austrijske vlade.

"Još ne znam kako će to biti organizirano, ali očekujem da će zajednički u tome sarađivati zemlje EU-a i MMF", dodao je on.

Ne možemo samo sjediti i pratiti kako se situacija mijenja u krizu, izjavio je litvanski premijer Andrius Kubilius.

"Grčka je predmet bojazni", rekao je poljski premijer Donald Tusk. "Trebalo bi to da budu dobrovoljne pozajmice od zemalja članica. Čini mi se da bi to bio najbolji izbor", dodao je Tusk, ukazujući da navodno ne bi trebalo da budu isključene ni zajedničke dugoročne hartije od vrijednosti EU-a, ili podrška MMF-a.

Današnjem samitu EU-a u Bruxellesu prethodit će niz bilateralnih sastanaka, pri čemu će se susresti i lideri zemalja V-4 (Višegradske četvorke – Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska), kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predstavnici Grčke.

Grčki premijer Georgios Papandreu je u razgovoru za francuski list Le Monde izjavio da je njegovoj zemlji potrebna psihološka i politička podrška EU-a u slučaju da špekulacije na tržištima budu nastavljene.

On je naglasio da Atina nije zatražila pomoć MMF-a te dodao da je budžetski plan Grčke pouzdan i ako bi ta zemlja i dalje trpjela špekulativne napade na tržištu, to bi predstavljalo problem za čitavu Evropu, ne samo za njegovu zemlju.

"Da, Grčka je pouzdan partner i garantujemo da je njen program reformi realan", rekao je grčki premijer i naglasio da ako špekulacije u vezi s Grčkom budu i dalje nastavljene, da to onda neće biti stvar Atine, već eurozone i Evrope.