Svijet
1

Ministri finansija EU predložili hitne mjere u borbi protiv "poreznih rajeva"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministri finansija EU u subotu su podržali mjere borbe protiv metoda izbjegavanja poreza koje su koristili Evropljani izloženi skandalu s Panamskim papirima.

"Osjećaj hitnosti definitivno je mnogo veći", izjavio je Jeroen Dijsselbloem, ministar finansija Holandije, koja drži rotirajuću funkciju predsjedajućeg EU, drugog dana razgovora u Amsterdamu.

"Do sada smo bili okupirani međusobnim takmičenjem tako da velike kompanije nisu morale da plaćaju poreze", izjavio je Dijsselbloem koji je također čelnik Eurogroupe ministara finansija eurozone.

"Svih 28 država članica EU čvrsto se obavezalo da zatvori te jazove", dodao je on.

Među tim mjerama, EU će predložiti zajedničku listu "poreznih rajeva" ,koje koriste evropski pojedinci i kompanije kako bi izbjegli ili sveli na minimum plaćanje poreza, koji će biti izloženi jurisdikciji.

"Postoji jednoglasna podrška da Evropa stvori vlastitu listu poreznih rajeva ovog ljeta", izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja Pierre Moscovici.

To bi se, ipak, moglo pokazati složenim jer članice EU već imaju pojedinačne liste na osnovu krajnje različitih kriterija.

Ministri su također podržali prijedlog najviših vlasti EU da automatski razmjene podatke u cilju određivanja stvarnih vlasnika fiktivnih kompanija.

Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španija objavile su svoje mjere na samitu G20 u Washingtonu prošle sedmice, prenosi AFP.