Svijet
0

Ministri EU za produženje "razdoblja razmišljanja"

FENA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije na sastanku u Klosterneuburgu pokraj Beča usuglasili su se kako je potrebno produžiti "razdoblje razmišljanja" o evropskom ustavu, proglašeno prije gotovo godinu dana nakon neuspjelih referenduma o tom dokumentu u Francuskoj i Nizozemskoj, rekao je u subotu diplomatski izvor blizak razgovorima.

Šefovi diplomatija EU i pristupajućih zemalja sastali su se na dvodnevnom neformalnom sastanku kako bi razmotrili što dalje s evropskim ustavom i politikom proširenja, te dogovorili agendu Evropskog vijeća koje se održava 15. i 16. juna u Bruxellesu.

"Svi su dali podršku da se produži razdoblje razmišljanja", rekao je za Hinu izvor, dodajući da bi to razdoblje moralo biti završeno 2007./2008. kako bi EU 2009. imala novi ustav i bila spremna primiti nove članice.

"Hrvatskoj ostaje evropska perspektiva i ne bi trebalo dovoditi u pitanje njezin ulazak u EU", naglasio je.

Bez novog Ustava EU se ne može dalje širiti, nakon Bugarske i Rumunije, jer njezini temeljni dokumenti ne predviđaju u Uniji više od 27 zemalja.

Ministri razgovore nastavljaju iza zatvorenih vrata i u nedjelju, a austrijsko će predsjedništvo po njihovom završetku održati konferenciju za novinare.