Luksemburg
0

Ministri EU razmotrili izvještaj o viznoj liberalizaciji

FENA
Ministri unutarnjih poslova Evropske unije (EU) razmotrili su u četvrtak prijedlog Komisije za izmjenu pravila slobodnog viznog režima s trećim zemljama kojim se uvodi "zaštitna klauzula" koja omogućuje privremenu suspenziju slobodnog viznog režima i odlučili da ga pošalju na dalje razmatranje Vijeću EU i Evropskom parlamentu.

Ministri unutarnjih poslova i njihove kolege iz Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švicarske, sastali su se na marginama Vijeća EU za unutarnje poslove i pravosuđe i razmotrili izvještaj o nadzoru provođenja vizne liberalizacije na zapadnom Balkanu.

U prvom polugodišnjem izvještaju koji je predstavljen u četvrtak navedeno je da je ostvaren glavni cilj vizne liberalizacije koji podrazumjeva lakše uspostavljanje veza među ljudima, bolje mogućnosti poslovanja, kulturnu razmjenu i bolje upoznavanje EU.

Konstatovano je da iako postoje zloupotrebe vizne liberalizacije "većina putnika dolazi s dobrim namjerama", a da samo mali dio njih zloupotrebljava tu povlasticu i neosnovano traži azil i to su u 80 posto slučajeva Romi i Albanci.

Predstavnici nekoliko država istakli su, međutim, da problem porasta broja ljudi sa zapadnog Balkana koji neosnovano traže azil u zapadnoevropskim zemljama mora biti riješen, navodi se u zaključcima sa sastanka.

Prema izvještaju, koji je predstavila evropska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstrom, dosadašnja iskustva u primjeni sporazuma o readmisiji su "sasvim pozitivna", a države regiona su "učinile značajne napore" u borbi protiv zloupotreba slobodnog viznog režima i posvećene su rješavanju sadašnjih problema.

Malmstom je ministrima predstavila i prijedlog Komisije za izmjenu pravila slobodnog viznog režima s trećim zemljama kojima se uvodi "zaštitna klauzula" koja bi omogućila da se u vanrednim situacijama privremeno suspenduje slobodni vizni režim.

Komisija je napomenula da se radi o "opštoj klauzuli koja nije usmjerena ni na jednu posebnu zemlju ili region".

Ministri su ovaj prijedlog razmotrili i odlučili da ga pošalju na dalje razmatranje Vijeću EU i Evropskom parlamentu.

U okviru sjednice Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe ministri su razmatrali i izmjene pravila o radu evropske pogranične agencije Frontex kao i pitanja imigracije, azila i sigurnosti na južnom Mediteranu.

Ministri su usvojli i zaključke o procjeni proširenja Schengenskog sporazuma na Bugarsku i Rumuniju prema kojima ove dvije države još nisu spremne da se priključe Schengenskom prostoru, o čemu će ponovo biti riječi u septembru.