Problemi s imigrantima
0

Ministri EU podijeljeni oko kontrole granica

FENA
Šandor Pinter
Šandor Pinter
Članice Evropske unije produbile su u četvrtak, tokom sastanka Vijeća za unutrašnje poslove i pravosuđe, podjele po pitanju načina na koji treba riješiti probleme s ilegalnim imigrantima i prekograničnim kriminalom pošto su se neke države založile za ponovno uspostavljanje kontrole unutrašnjih granica, čemu se druge protive.

Tokom sastanka ministara unutrašnjih poslova Danska je ostala pri stavu da postavi carinske kontrole duž svojih granica, dok su Francuska i Italija najavile mogućnost ponovnog uvođenja pogranične kontrole kako bi izašle na kraj s prilivom ilegalnih imigranata sa sjevera Afrike.

Njemačka je, s druge strane, insistirala na tome da države članice ne smiju okrenuti leđa Šengenskom sporazumu koji omogućava slobodan prelazak nacionalnih granica.

"U ovom trenutku većina smatra da jedna država ne bi mogla biti u poziciji da donese takvu odluku" i ponovo uvede pogranične kontrole, rekao je mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter, koji je predsjedavao sastankom, dodavši da bi to moglo "izazvati lančanu reakciju koja bi uništila povjerenje u ostalim zemljama".

Neke članice EU tvrde, međutim, da je nekontrolirano putovanje dovelo do povećanja ilegalne imigracije i kriminala, pošto se i jedni i drugi mogu kretati slobodno, bez ikakvih provjera, kroz svih 25 država članica Šengenskog sporazuma.

Kompromisno rješenje nađeno je u planu koji bi članicama EU omogućio da privremeno uspostave kontrolu unutrašnjih granica u slučaju velikog priliva imigranata.

"Svi ministri imali su jasan stav - sloboda kretanja je jedno od ključnih dostignuća EU i moramo ga očuvati", rekao je Pinter na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Konačnu odluku o ovom pitanju donijet će šefovi država i vlada EU na samitu 24. juna.