Svijet
0

Ministri EU ispoljili "značajne razlike" o Kosovu

FENA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije su na sinoćnjoj radnoj večeri u Bruxellesu, na marginama samita šefova država EU, izrazili "značajne razlike" o pitanju održavanja jedinstva EU o Kosovu, izjavio je slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel.

On je istakao da je na sastanku jedna od ideja koja se čula bila i da se predstavnici Beograda i Prištine pozovu na razgovore "u Bruxelles, na teritoriju EU".

"Kosovo se nalazi u evropskom dvorištu, a to je odgovornost EU, ne SAD-a ili Rusije", prenio je on utiske sa sastanka, i naglasio da su stavovi ministara bili dosta različiti.

"Pojedine zemlje su izrazile bojazan da bi zbog odgađanja moglo doći do opasnosti od nasilja" na Kosovu, rekao je Rupel.

On je prenio i da je sastanku istaknuto da je "plan Marttija Ahtisaarija vodilja i da može doći do promjena u planu, ali ne i strateških promjena".

"Razgovalo se i tome kako održati jedinstvo EU a razlike su bile značajne", istakao je Rupel.

Predsjedavajući Vijeća ministara EU, njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier istakao je da ministri na sastanku nisu pronašli odgovor na pitanje da li će i kada biti osnove za slanje misije EU na Kosovo.

"Razgovarali smo o Kosovu tokom večere i situacija još nije jasna", izjavio je Steinmeier na konferenciji za novinare, prenio je Tanjug.

"Ne znamo još da li će i kada biti osnove za zamjenu sadašnje misije na Kosovu budućom misijom EU", naglasio je on.