Luksemburg
0

Ministri EU danas o situaciji u BiH

SRNA
Ministri inostranih poslova EU razmatraće danas u Luksemburgu situaciju u BiH u svjetlu predstojećeg sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira koji će biti održan 29. i 30. juna, saopšteno je iz Vijeća EU.

Ministri će razmijeniti mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i transformaciji Kancelarije visokog predstavnika u pojačano prisustvo EU, a očekuje se da će potvrditi svoju podršku evropskoj perspektivi BiH.

Vijeće EU će razmatrati i viznu liberalizaciju za Albaniju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju u svjetlu napretka koju su ove zemlje ostvarile.

Očekuje se da će ministri inostranih poslova zemalja članica EU izraziti podršku pojačanoj regionalnoj saradnji među zemljama jugoistočne Evrope i naglasiti važnost takve saradnje za evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

Ministri će tokom ručka razmijeniti mišljenja sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom nakon njegovog nedavnog izvještaja Vijeću bezbjednosti UN o saradnji Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana sa Tribunalom u Hagu.

Na dvodnevnom sastanku Vijeća EU biće razmotrena i situacija na Bliskom istoku, u Libanu, Siriji, Kubi i Janmaru, kao i saradnja EU sa Arapskom ligom, Izraelom, Alžirom, Ukrajinom i zemljama zapadne Afrike.