Svijet
0

Ministri EU danas o procesu formiranja vlasti u BiH

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri inostranih poslova EU i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton razgovaraće danas u Briselu o procesu formiranja vlasti u BiH nakon oktobarskih izbora, te o današnjim parlamentarnim izborima na Kosovu, saopšteno je iz Brisela.

Šefovi diplomatija će o BiH raspravljati u okviru priprema za januarsku sjednicu Savjeta EU na kojoj će razmatrati unutrašnjepolitičku situaciju u BiH i napredak u usaglašavanju strana o reformi državnog uređenja, kao i načinima na koje bi Unija mogla da pomogne u tome, prenose agencije.

Ministri će razmotriti i internu analizu koju su pripremili kabineti Catherine Ashton i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea o mjerama koje bi Unija trebalo da preduzme kako bi izvršila pritisak na političke lidere BiH da postignu dogovor o reformi državnog ustrojstva koje je neophodno za nastavak evropskih integracija.

Ashton će ministre spoljnih poslova EU, okupljene na redovnom zasjedanju Savjeta za spoljne poslove, informisati i o pripremama za dijalog Beograda i Prištine i naporima koje Unija ulaže kako bi taj dijalog bio pokrenut, navode agencije.