Svijet
0

Ministri EU-a rade na usuglašavanju stajališta o Kosovu

FENA
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije započeli su u ponedjeljak svoj redoviti sastanak, na kojem će, između ostaloga, pokušati usaglasiti stajalište u pogledu statusa Kosova.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je prije početka sastanka da ima naznaka o približavanju stajališta između zemalja članica o tome pitanju.

"Mislim da se približavamo zajedničkoj poziciji i da ćemo uspjeti doći do određenog stajališta koje će omogućiti zemljama članicama da preuzmu svoj dio odgovornosti", rekao je Solana.

Ministri vanjskih poslova EU-a imat će prvu razmjenu mišljenja o izvještaju predstavnika međunarodne trojke, pod čijim su okriljem vođeni pregovori, ali će donošenje zaključaka prepustiti Evropskom vijeću, koje se okuplja u petak.

Danas se i službeno završava proces pregovora između Srbije i kosovskih Albanaca, koji je vođen pod okriljem međunarodne trojke. Predstavnici međunarodne trojke (EU, SAD, Rusija) već su u petak podnijeli izvještaj glavnom tajniku UN-a u kojem su zaključili da nikakav dogovor između Beograda i Prištine nije postignut zbog nepremostivih razlika između dviju strana.

U petak su četiri najveće zemlje EU-a, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija uputile pismo svojim europskim partnerima u kojem su istaknuli da su sve mogućnosti za dogovorno rješenje o Kosovu iscrpljene i da se treba pripremiti za odluku.

Većina članica Evropske unije spremna je priznati sve izglednije skoro proglašenje kosovske nezavisnosti, ali čelnici EU-a žele postići puno jedinstvo u tome pitanju.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je da od današnjeg sastanka ne treba očekivati puno. "Mislim da se danas u vezi s Kosovom neće ništa veliko dogoditi, treba pričekati petak", rekao je Bildt.

Kako navode slovenski mediji, i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je da ne treba očekivati da će se na današnjem sastanku postići stajalište o rješenju pitanja Kosova, nego da treba pričekati samit 14. decembra, ali da ima "dobar osjećaj" da će se postići zajedničko stajalište o tome pitanju.

Većina članica Evropske unije smatra kako su iscrpljene sve mogućnosti da Beograd i Priština dođu do dogovornog rješenja, stoga EU pokušava usaglasiti stajalište o tome kako se postaviti kada Kosovo proglasi nezavisnost.

U EU-u više ne očekuju da se u Vijeću sigurnosti, zbog protivljenja Rusije, može progurati nova rezolucija, koja bi dala pravni temelj za priznanje i sada tvrde da ni postojeća Rezolucija 1244 nije prepreka za priznanje nezavisnosti.

Šefovi diplomacija bavit će se većinom temama koje su na dnevnom redu samita, među kojima je i proširenje.

Hina prenosi da bi Vijeće trebalo usvojiti zaključke o Hrvatskoj i Turskoj na temelju izvještaja Evropske komisije o napretku objavljenom 6. novembra.

Vijeće EU-a također će usvojiti zaključke o zemljama zapadnog Balkana Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji, također na temelju izvještaja o napretku Evropske komisije.

Slovenski ministar Rupel u ponedjeljak je prije sastanka najavio da će se u Bruxellesu susresti sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

"Želio bih da dođe do kredibilnog dogovora kako dalje, više se ne možemo pouzdati u riječi jer su vrijeme i dileme vrlo ozbiljni", rekao je Rupel u vezi s obvezama Srbije prema Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu.

Slovenski šef diplomatije dodao je međutim kako ne očekuje da će na današnjem sastanku ministara doći do zaključka o tome što znači "potpuna saradnja" Srbije s ICTY-em.

Ministri će na dnevnom redu imati i nekoliko vanjskopolitičkih pitanja poput politike dobrosusjedstva, zatim Bliski istok, Iran i Sudan.