Svijet
0

Ministri EU-a pokušat će usaglasiti stajališta o neovisnosti Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Većina ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a davali su u ponedjeljak prije sastanka Vijeća EU-a oprezne izjave o svojim stajalištima o proglašenju neovisnosti, izražavajući nadu da će doći do zajedničkog stajališta.

"Danas ćemo o tome raspravljati i možda ćemo usvojiti zaključke", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel po dolasku na sastanak Vijeća EU-a.

"Današnji sastanak namijenjen je dogovoru o tome kako pomoći da se zapadni Balkan približi EU-u. Nadam se da ćemo biti jedinstveni, kao što smo bili jedinstveni kada smo donosili odluku o slanju policijske i pravosudne misije i to je glavno", dodao je Rupel.

"Nadam se da ćemo doći do zajedničke platforme, koja će EU-u omogućiti zajedničko stajalište o Kosovu i Srbiji", izjavio je danski ministar vanjskih poslova Per Stieg Moeller, ističući da je važno uputiti poruku Srbiji da se "neće pridružiti Rusiji, nego Evropi".

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn rekao je "da će riječ neovisnost biti izgovorena oko kasno popodne oko 17. ili 18 sati", kada je predviđen završetak ministarskog sastanka, javila je Hina.

Većina članica EU-a u svojim prvim reakcijama nakon proglašenja neovisnosti Kosova nisu htjeli zauzimati stajališta o priznanju prije sastanka Vijeća EU-a.

Očekuje se da će šefovi diplomacija zemalja članica donijeti zaključke ili zajedničku izjavu u kojoj bi trebali istaknuti da "primaju na znanje" proglašenje kosovske neovisnosti, a da priznanje nove države spada u nadležnost svake države pojedinačno.

Prema najavama, većina država članica EU-a trebala bi priznati Kosovo odmah ili vrlo brzo nakon proglašenja neovisnosti. Cipar i Rumunjska još su prije najavili da neće priznati neovisnost Kosova, dok Grčka, Španjolska, Slovačka i Bugarska imaju određene rezerve i vjerojatno će im trebati duže vremena da to priznaju.

Odluka o slanju policijske i pravosudne misije EU-a na Kosovo već je donesena i ona bi se mogla početi raspoređivati već ove sedmice. Raspoređivanje će trajati 120 dana, a za to vrijeme odgovornost za stanje na Kosovu ostat će na UN-ovoj misiji UNMIK.

U nedjelju su evropske članice Vijeća sigurnosti UN, uključujući i Hrvatsku, te SAD i Njemačku, objavile zajedničku izjavu u kojoj su ocijenile da je proglašenje neovisnosti Kosova "zaključak procesa" traženja održivog rješenja koje jamči stabilnost i sigurnost u regiji, u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijom 1244, istaknule posebnu odgovornost EU i njezine nove misije na Kosovu, te pozivale sve strane na suzdržanost od nasilja i provokacija.

"Mi ćemo i dalje pozorno pratiti sve događaje vezane uz osamostaljenje Kosova i kad procijenimo da je to u našem interesu donijet ćemo odluku o priznanju", rekao je jučer ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković.