Svijet
0

Ministarstvo pravde SAD-a pokreće istragu o slučaju policijskog nasilja

Anadolija
Ministarstvo pravde SAD-a spremno je započeti istragu u vezi sa navodim o pretjeranoj upotrebi sile policijskih službenika tokom protesta u Fergusonu. U ovom američkom gradu protesti su počeli nakon što je policija prilikom hapšenja ubila Michaela Browna, javlja Anadolu Agency. 

Informaciju prenosi "Washington Post", kao i još neki mediji. Navodi se da će istraga preispitati mjere koje je poduzela policija Fergusona, a u obzir će se uzeti okolnosti hapšenja, opravdanost upotrebe sile, spremnost i obučenost policije te neke druge činjenice i okolnosti. Kako navode mediji, planirano je da istragu pokrene Ured za socijalna pitanja pri Ministarstvu pravde SAD-a. 

Istragom će se preispitati i ranije dojave o prekomjernoj upotrebi sile od policije. Istraga će pokazati da li je policija Fergusona prilikom privođenja i osiguravanja protesta prekršila neke od federalnih ili ustavnih zakona. 

Policijski čelnici Fergusona obaviješteni su o pokretanju istrage, a zvanična potvrda očekuje se danas iz Ministarstva pravde. 

Ove godine, 9. augusta policija Fergusona je, prilikom privođenja, upucala nenaoružanog tamnoputog mladića Michaela Browna. Nakon ovog događaja širom zemlje su izbili protesti koji su trajali skoro dvije sedmice. Mediji su tada izvještavali o pretjeranoj upotrebi sile policijskih službenika Fergusona koji su obezbjeđivali protestni skup u Fergusonu. 

SAD